Zastávky na znamení šetří v Brně náklady

Po úspěšném rozšíření počtu zastávek „na znamení“ v roce 2016, došlo u další stovky zastávek k zavedení tohoto režimu. Vozy DPMB zastavují denně na více než 1300 zastávkách. Téměř 75 % jich je nově v některém z režimů na
znamení. Zavádění zastávek „na znamení“ totiž přináší Dopravnímu podniku města Brna finanční úspory. Navíc má toto opatření i ekologický efekt a zvyšuje plynulost dopravy.


Každé jednotlivé nezastavení šetří provozní náklady. U autobusu se jedná o 2,50 korun, u trolejbusu jsou to téměř 4 koruny a u tramvaje 5 korun. Finanční úspory se tak ročně šplhají do statisíců. Pro cestující se s novým režimem nic nemění, je-li na zastávce a u označníku dobře vidět, řidič mu zastaví. Do režimu celodenně na znamení nově přešla například zastávka Bednářova, Lelekovice, u kříže nebo zastávka Vranov, myslivna.

Zdroj: TZ DPMB, Šalina 1/2018

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.