Počet cestujících v ostravské MHD roste

Dopravní podnik Ostrava (DPO) již druhý rok po sobě eviduje nárůst cestujících městskou hromadnou dopravou. Od roku 2010 se počet cestujících v ostravské MHD postupně snižoval. Až čísla za rok 2016 ukázala, že se lidé do prostředků veřejné dopravy postupně vracejí. Loňský rok tento trend potvrdil.


DPO každoročně vyhodnocuje počty přepravovaných osob v souladu s aktuálně platnou metodikou Ministerstva dopravy ČR. „Za rok 2017 jsme přepravili více než 91 milionů cestujících. Jsem velice rád, že se tím potvrdila naše vize z minulého roku a přál bych si, aby se jednalo o trvalý trend v městské hromadné dopravě,“ komentuje situaci generální ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys.

Významný podíl na návratu cestujících do prostředků městské hromadné dopravy má v Ostravě bezkonkurenčně nejlepší odbavovací systém pro bankovní platební karty, sloučení městských zón do jedné tarifní zóny, a také nové projekty DPO jako je nasazení asistentů přepravy do vozidel nebo častější úklidy a kamerový systém.

Počty cestujících v ostravské MHD. Zdroj: DPO


„Podle výsledků průzkumů naše služby využívají nejvíce studenti. V uplynulém roce jsme však zaznamenali také nárůst počtu cestujících z řad podnikatelů a majitelů firem, za což jsme velice rádi a je to pro nás důkazem, že poskytujeme skutečně moderní, rychlou a bezpečnou přepravu po městě,“ doplňuje Daniel Morys. Do budoucna DPO sází na velké projekty obměny vozového parku, posilování týmu asistentů přepravy a dalšího rozvoje moderních trendů v odbavovacím systému pro cestující.

DPO zároveň zaznamenal rekordní známku spokojenosti od svých cestujících. „V průzkumech, které si DPO každoročně zpracovává, jsme poprvé získali více než 6 bodů ze 7, čehož si samozřejmě velmi vážíme, a je to pro nás zároveň výzva tohle skóre ještě zlepšovat,“ dodává Daniel Morys.

Zdroj: TZ DPO

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.