Výluka tramvají Vysočanská – Starý Hloubětín (3.3.-30.6.2018)

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) zahájí nezbytnou rekonstrukci tramvajové trati v Kolbenově ulici, a to v koordinaci s pracemi dalších investorů v dotčené oblasti. Od soboty 3. března 2018 do začátku letních prázdnin bude proto obousměrně přerušen provoz tramvají v úseku náměstí OSN – vozovna Hloubětín. Po rekonstrukci se mohou cestující těšit na rychlejší jízdu, kterou nyní omezovaly dosluhující velkoplošné panely. Obě nástupiště zastávky tramvají Poštovská navíc budou nově bezbariérové, opatřené navigačními prvky pro nevidomé a slabozraké.

„Stávající trať je tvořena ze zastaralých velkoplošných panelů, které zásadně omezují rychlost dopravy. Opravu tramvajové trati v okolí zastávky Kolbenova už nelze odkládat. Budeme rekonstruovat úsek dlouhý zhruba 1500 metrů. Připravujeme novou konstrukci trati z příčných betonových pražců ve štěrkovém loži,“ říká Jan Šurovský, technický ředitel DPP s tím, že nové kolejnice budou opatřeny tlumícími a izolačními prvky.


Povrch trati bude z větší části zatravněn a automaticky zavlažován, na přejezdech, křižovatkách a místech pro přecházení komunikace bude povrch živičný. Nově zrekonstruovaná tramvajová trať bude mít také přínosy pro ekologii i územní rozvoj okolních částí. Přispěje totiž ke snížení hlukové zátěže na okolní zástavbu a k celkovému zatraktivnění oblasti, kde se kombinuje stávající obytná zástavba původní průmyslové čtvrti a nově rostoucí obytná výstavba.

Tramvajovou výluku v Kolbenově ulici využijí ke svým pracím i ostatní investoři: PRE – položení chrániček, PVS – výstavba nových vstupů do kanalizační stoky, Pražská teplárenská – výstavba horkovodu, Creviston, a. s. – napojení ulice Poštovské, včetně zřízení signalizované křižovatky. V mezistaničním úseku Nový Hloubětín – Vozovna Hloubětín dojde také ke zkušebnímu umístění Městské protihlukové clony, kterou zajistí Fakulta stavební ČVUT v Praze.

Změny tras tramvajových linek:

  • Linka číslo 8 je ve směru od Nádraží Podbaba ze zastávky Nademlejnská prodloužena přes zastávku Hloubětíndo obratiště Lehovec, kde je ukončena.
  • Linka číslo 16 je ve směru od Sídliště Řepy, respektive Kotlářky zkrácena do dočasně zřízené výstupní zastávky Vysočanská, kde je ukončena.
  • Linka číslo 94 je ve směru od Sídliště Barrandov zkrácena do dočasně zřízené výstupní zastávky Vysočanská, kde je ukončena.


Změny v zastávkách tramvají:

Zřizuje se výstupní zastávka Vysočanská pro směr z centra v Kolbenově ulici, přibližně 50 metrů za křižovatkou s ulicí Freyovou.

Náhradní autobusová doprava:

V trase Poliklinika Vysočany – Kolbenova – Lehovec – Hloubětín – Kolbenova – Poliklinika Vysočany je v denním provozu zavedena náhradní autobusová doprava X16 a v nočním provozu X94Upozorňujeme, že uvedené linky jsou v provozu v omezeném intervalu.

Zdroj: DPP

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.