V roce 2017 klesl počet nehod vozů DP Brno

Méně nehod a více ujetých kilometrů. Zatímco v roce 2016 eviduje DPMB jednu zaviněnou nehodu na každých 143 tisíc kilometrů, v loňském roce se bouralo výrazně méně. Počet ujetých kilometrů na jednu zaviněnou nehodu se tak zvýšil téměř o 25 tisíc.


V roce 2017 došlo oproti roku 2016 ke snížení počtu dopravních nehod o 19 případů. Při porovnání s rokem 2015 je toto číslo ještě menší, a to o 112 nehod. „Jsem velmi rád, že zaznamenáváme snižování počtu dopravních nehod. Ukazuje se, že máme kvalitní řidiče a také vozidla. Klesá totiž také počet nehod, které zaviní právě pracovníci dopravního podniku,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Z celkového čísla 874 dopravních nehod, které se staly v loňském roce, tvoří větší část případů drobné dopravní nehody. Při těchto kolizích dochází nejčastěji k poškození zpětných zrcátek nebo pomačkání plechů. Příčinou střetů je ve 40 % případů nedání přednosti. „Především se jedná o střety s tramvajemi, kdy řidiči osobních automobilů nedají přednost při odbočování vlevo. Tramvaji tak vjedou přímo do jízdní dráhy,“ vysvětlil provozní ředitel DPMB Jan Seitl.



Ze statistik dopravního podniku vyplývá, že k nehodám nejčastěji dochází v úterý a ve čtvrtek. Nejméně jich je naopak o víkendech, kdy je provoz ve městě méně hustý. „Z našeho pohledu jsou nejrizikovější ulice Palackého třída, Lidická, Dornych nebo Křenová. Právě zde evidujeme největší počet dopravních nehod,“ dodal Havránek.

S ohledem na kalendářní měsíce se nejvíce bouralo v říjnu, naopak nejméně v červenci. Až 227 nehod se také stalo v době odpolední dopravní špičky, tedy mezi 14:00 – 17:00 hodinou.

Zdroj: TZ DPMB

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.