V Chomutově a Jirkově budou jezdit nové trolejbusy a autobusy

Města Chomutov a Jirkov v roce 2018 zásadně obnoví vozidlový park trolejbusů a autobusů MHD.
Celkem pořídí 30 nových vozidel MHD (15 trolejbusů a 15 autobusů) za 274 062 754 Kč.


Trolejbusy

Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova a. s. v dubnu až květnu 2018 uvede do provozu celkem 15 nových trolejbusů.
Devět starých trolejbusů Škoda 15 Tr (r. v. 1994, 1995) a pět trolejbusů zn. Solaris Trollino 12 AC (r. v. 2006) nahradí nové trolejbusy zn. Škoda 26 Tr Solaris (5 vozidel 12 m) a Škoda 27 Tr Solaris (10 kloubových vozidel 18 m), a to za cenu 173 mil. Kč. Nové trolejbusy nahradí téměř všechny stávající vozy, z nichž většina má za sebou více než 24 let provozu. Celkem dopravní podnik provozuje 16 ks trolejbusů, takže jde fakticky o 100% obnovu.

Autobusy

V roce 2018 bude do provozu MHD postupně uvedeno také 10 ks nových autobusů zn. Solaris Urbino CNG čtvrté generace EURO 6 s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) za 65 mil. Kč. Devět autobusů bude krátkých 12 m a jeden bude kloubový 18 m. První dva nové autobusy byly dodány v březnu a dalších 8 vozů bude dodáno v prosinci 2018. V lednu 2020 přibude dalších 5 CNG autobusů (tři 12 m a dva kloubové 18 m).



Moderní nízkopodlažní trolejbusy a CNG autobusy například nabídnou plošinu pro vozíčkáře. Nový vnitřní informační systém na LCD panelech zobrazí průběh linky po zastávkách, tarifní zónu, čas a další doplňující informace. Infopanely mohou využít města k informování občanů.

Kromě dnes již standardního komfortního vybavení pro cestující i řidiče je ve vozidlech zabudovaný kamerový systém u všech dveří a na stropě, včetně couvací kamery. Novinkou je nové barevné provedení karoserie vozidel MHD v modro – bílé se stříbrným pruhem.

Nové vozy přinesou cestujícím vysoký komfort cestování a dopravnímu podniku sníží náklady na údržbu a provoz. Dopravní podnik má vlastní plničku CNG a tedy využije úspory oproti dražší naftě. Plnička CNG je v provozu nonstop i pro firmy a soukromé osoby.

Financování nových vozidel je podpořeno dotacemi EU v programech IROP a ITI ústecko – chomutovské aglomerace v souhrnu 203 mil. Kč. Rozdíl 72 mil. Kč pokryje dopravní podnik úvěrem a svými úsporami. Část nákladů pokryje prodej starých trolejbusů, který bude proveden formou aukce. Jeden trolejbus 15 Tr, který je v relativně nejlepším stavu (e. č. 008) v DP zůstane jako historické vozidlo, bude postupně opraven a využíván pro příležitostné „historické“ jízdy v rámci různých akcí.

Celý tento velký projekt obnovy je výsledkem několik let příprav a nebyl by možný bez podpory měst Chomutova a Jirkova, pro která náš dopravní podnik od roku 1996 provozuje MHD.

Zdroj: TZ DPCHJ

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.