Brno si ponechá tramvaj RT6N1 pro technické muzeum

Velkou radost všem tramvajovým fanouškům udělá zpráva z kraje února, že v České republice by měla být zachována muzejní tramvaj ČKD Tatra RT6N1. Mluvčí Dopravního podniku města Brna Barbora Lukšová potvrdila záměr dopravního podniku předat vůz s ev. č. 1803 Technickému muzeu města Brna.



Tramvaje s označením RT6N1 vyrobil v devadesátých letech závod ČKD Tatra v počtu 19 kusů. Čtyři vozy jezdily v Praze, další čtyři v Brně a deset jich zakoupila polská Poznań. Zbývající prototyp navštívil několik měst a nakonec byl sešrotován. Dále byl vyroben jeden vůz RT6S, který jezdil nejprve v Praze, následně v Liberci a nakonec jej koupil soukromý vlastník a tramvaj odstavil ve Vrchlabí. Tato tramvaj byla začátkem února také nabídnuta k prodeji.

Tramvaj RT6N1 v Brně



Původní čtyři pražské tramvaje RT6N1 jezdí už několik let v polské Poznani, kam poté z Brna putoval v roce 2015 i vůz s ev. č. 1804. V lednu 2018 prodalo do Brno do Poznaně vozy ev. č. 1801 a 1802.

Pro zachování muzejního vozu RT6N1 ev. č. 1803 byla v depozitáři Technického muzea Brna v Líšni vybudována koncem roku 2017 provizorní kolej. Pro všechny tramvajové fanoušky je to dobrá zpráva, že se povede zachovat jeden vůz v České republice, který představuje a dokresluje vývoj českých tramvají z dílny ČKD Tatra.

Vyšlo v časopisu Strassenbahn Magazine 4/2018

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.