Naplno začíná cyklistická sezóna s Dopravou Ústeckého kraje

Od soboty 28. dubna zajišťují rozšířenou přepravu jízdních kol i linky Dopravy Ústeckého kraje (DÚK), které směřují do horských oblastí. Doplní tak cyklistickou nabídku linek, které v nižších polohách začaly kola vozit už od Velikonoc.


„Rozšířenou přepravu jízdních kol od posledního dubnového víkendu nabídne DÚK celkem na 36 autobusových linkách „zelených“ autobusů. Buď formou cyklovleku s kapacitou 25 kol nebo nástavby na šest kol,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jaroslav Komínek. Přeprava kol ve zbývajících 129 autobusových linkách DÚK je taktéž možná, podmínkou je ale volné místo ve voze. Dopravu cyklistů nabízí DÚK také ve všech svých rychlících, spěšných a osobních vlacích, které mají v jízdním řádu uvedeno, že přepravují kola – tedy ve většině krajských vlaků.

K nejoblíbenějším cyklistickým linkám patří autobusy 484 z Teplic na Komáří vížku, 433 z Děčína na Sněžník, 493 z Teplic na Moldavu, 600 z Kadaně a Klášterce na Měděnec a do Vejprt, 452 z Ústí do Tisé a Mukařova nebo 523 z Litvínova do Klínů a Českého Jiřetína. Hojně využívaná je lodní linka 901 z Ústí do Litoměřic a Roudnice a novinkou je Brtnický cyklovlak T2 z Děčína do Krásné Lípy a Mikulášovic. Jízdní řády a mapu linek s rozšířenou přepravou jízdních kol v roce 2018 naleznete na webových stránkách www.dopravauk.cz. Cena přepravy jízdních kol zůstává stejná jako loni – jednorázová jízdenka stojí 20 Kč a platí na území Ústeckého kraje a platí i ve vlacích ČD. Rozšířená přeprava jízdních kol bude v provozu v horských oblastech do 30. září a v nížinách až do 28. října.
Zdroj: TZ DÚK

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.