Na výlet s OMH: Kokořínský rychlík

S jarem začínají výlety a to i ty jednodenní. Tentokrát Vás vezmu na Kokořínsko, kam z Prahy o víkendech jezdí rekreační retro vlak společnosti KŽC.


Cíl: hrad Kokořín a Kokořínské údolí

Letošní novinkou je integrace retrovlaků společnosti KŽC do systému Pražské integrované dopravy. Zároveň vyjely i nové rekreační retrolinky, jako např. Kokořínský rychlík.

Tento rychlík byl mou motivací se poprvé v životě podívat na Kokořínsko. Vlak jezdí každou sobotu a neděli z Prahy hl. n. v 8:39 a do Mšena dorazíte v 10:31. Možné je samozřejmě vystoupit i dřív. Spoj zajišťuje „Zamračená“ a dva rychlíkové vozy s „koženkou“. Takže ideální návrat do dětských let. Cena za cestu z Prahy do Mšena vyjde při použití „tramvajenky“ na krásných 46 korun, případně 54 Kč bez „tramvajenky“.

Jízdní řád pro rok 2018

 

Když dojedete až do Mšena, nabízí se vyrazit směrem na náměstí a tam se občerstvit před cestou na Kokořín. Já jsem zvolil klidnou cestu po červené turistické značce do Kokořínského dolu, kde se nachází restaurace U Grobiána se zastavením na oběd. Kdo by si chtěl po cestě také pořádně vystoupat několik metrů nahoru, na rozcestí Kočičina odbočí po žluté značce přes Hradsko.


Hradsko, autobusová zastávka

Z Kokořínského dolu pokračujete téměř po rovince až pod kokořínský hrad. Cesta na hrad po modré vede táhlým kopcem. Možností je navštívit hrad a nebo pokračovat serpentinami nahoru po modré a pořídit si panorama s hradem v lesích.

Kokořín

Zpátky z podhradí k železniční stanici Mšeno se vydejte po zelené značce, která vás vrátí na nádraží kratší cestou. Popsaný polookruh zobrazíte na mapě a včetně chůze v Praze krokoměr naměřil 25 kilometrů. Případně si můžete zvolit jinou a třeba kratší variantu. Popsaná cesta není vhodná pro cestu s kočárkem.

Přeji pěkný výlet.

Zamračená společnosti KŽC ve stanici Mšeno


Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.