Brno začalo testovat nový interaktivní označník

Dopravní podnik města Brna začal testovat nový interaktivní označník. Instalován byl na zkušební dobu. Jeho výhodou je čitelnost, nižší spotřeba elektrické energie a především větší množství informací pro cestující. Brněnský dopravce je první v republice, který tento vyspělý panel otestuje v provozu. V zahraničí je k vidění ve Vídni, Grazu či Bernu.


Nový označník, který byl dnes umístěn na zastávku Mozolky ve směru do centra, vyniká 15“ displejem typu e-paper, to zajišťuje výbornou čitelnost všech zobrazovaných informací. Velkou výhodou jsou také interaktivní funkce, kdy cestující mohou například listovat jízdními řády, mapkami a navíc jsou jim stále k dispozici informace o odjezdu nejbližšího spoje.

„Je to cesta, kterou chceme jít. Nebudeme se bránit ani jiným technickým řešením tohoto označníku. Snahou DPMB je nabízet cestujícím moderní služby a řešení. Současně budeme rádi za jejich zpětnou vazbu,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek, který se nebrání myšlence osadit do budoucna interaktivními označníky většinu zastávek v Brně. Postřehy a připomínky mohou cestující zasílat na adresu oznacnik@dpmb.cz. Nová zařízení navíc dokáží komunikovat i s nevidomými a veškeré informace, třeba i ty o výlukách, se do označníků nahrávají online.


Testovaný panel má také výrazně nižší spotřebu elektrické energie, a to až o 90 %, než aktuálně využívané elektronické informační panely, tzv. ELPy. Jejich instalace začala v roce 2014 a aktuálně jsou cestujícím k dispozici na 50 zastávkách. Do konce tohoto roku bude ELPy osazeno dalších 35 zastávek.

Zdroj: TZ DPMB

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.