Na výlet s OMH: Lanovkou na Komáří vížku

Zdají se Vám Krušné hory z Prahy daleko na jednodenní výlet? Chyba lávky. Nebo spíš chyba lanovky. Když Vás baví veřejná doprava a zároveň chcete vzít přítelkyni na výlet do přírody, vždy se hodí si to hezky nakombinovat. Jako v případě výletu do Krušných hor, kde dopravní obsah výletu sehrála lanová dráha Bohosudov – Komáří vížka. Vítejte na sedačce.


Jak ušetřit na jízdence Českých drah…

Vydáte-li se na výlet vlakem z Prahy, odjíždí o víkendu každou hodinu z hlavního nádraží (7:33, 8:33, 9:33, …). V každém případě Vás čeká přestup v Ústí nad Labem, kde přestoupíte na osobní vlak, kterým dojedete do stanice Krupka-Bohosudov.

Stanice Krupka-Bohosudov

Stejně, jako v případě výletů Lodní linka 901 a Lodní linka 902, i v tomto případě Vám doporučím jízdenku zakoupit předem v e-shopu Českých drah a zároveň si zjistit, které spojení vyjde nejlevněji. Nejdražší spojení totiž bude pravě cesta Praha – Krupka-Bohosudov (171 Kč), jelikož bude počítána podle kilometrické vzdálenosti. Levněji vyjde včasné zakoupení relační jízdenky z Prahy do Chomutova, či Mostu (119 Kč) a zkrátka vystoupíte dřív, ač se to nemá. Případně samostatně jízdenky Praha – Ústí nad Labem a Ústí nad Labem – Krupka-Bohosudov.  Ideální je nákup jízdenky přes internet několik dní předem (cena se postupně zvyšuje), kde si můžete zvolit k lístku zdarma místenku, která se v současných vytížených spojích ČD vyplatí.

Od vlaku přímo pod kopec k lanovce

Po výstup z vlaku ve stanici Krupka-Bohosudov můžete být trochu zděšeni, kde jste to vystoupili. Nádraží je celkem opuštěné a přes den minimálně využívané. Důvodem je jeho umístění na okraji města, takže místní dávají přednost autobusovým linkám, které je dovezou jak do Ústí nad Labem, tak do Teplic.

A teď kudy…

Cestu k lanovce napoví cedule, ale v praxi je to pořád rovně pod kopec

Pěšky od nádraží k lanovce to fakticky znamená jít přes celé město, což číselně vyjadřuje 1,9 kilometru. Zabloudit nelze, jdete pořád rovně, směrem pod hory. Po cestě minete i opuštěnou zastávku a trať Kozí dráhy, která spojovala Teplice s Děčínem.

Bývalá zastávka Bohosudov-zastávka

Lanovka Bohosudov – Komáří vížka jezdí v hodinových intervalech (rozjíždí se vždy v půl). Ale v letní sezóně se stává, že jezdí nepřetržitě, pokud je zájem o přepravu. Příp. se rozjede v půl a jezdí, dokud jsou cestující k přepravě.

Dolní stanice lanové dráhy

Vestibul lanovky a číselné údaje

Lanovka se občas rozbije, mějte připravený záložní plán

Může ovšem nastat i nepěkná věc a to, že se lanovka rozbije. V našem případě se rozbila asi jenom trochu, jelikož po půlhodinovém čekání, jak dopadne oprava nám sdělili, že kdo má už koupený lístek, toho nahoru vyvezou. Ostatní se museli otočit a jít domu, nebo na jiný výlet. Jak jsme se ptali místní obsluhy, poruchy nejsou neobvyklé a také se stane, že na lanovku přijedou zahraniční turisté např. ze Švýcarska a na místě je čeká zklamání, jelikož se nejezdí.

Trošku retrolanovka 🙂

Odjezd!

Jedinečná lanovka svého druhu

Proč švýcarští turisté? Lanovku totiž vyrobil národní podnik Transporta Chrudim na základě licence švýcarské firmy Von Roll. Dnes je jedinou funkční lanovkou svého druhu a k tomu s délkou 2 348 metrů jde o nejdelší dráhu ve východní Evropě bez mezistanice. Doba jízdy trvá 15,5 minut a za hodinu lanovka přepraví až 226 osob. Turisty přepravuje už od roku 1952, čímž je nejstarší provozovanou visutou lanovou dráhu v Česku. Od roku 2013 je chráněna jako kulturní památka České republiky.

Lanovka vás vyveze nejen do kopce…

… ale také z kopce a po rovině. Překoná s vámi nejen výškový rozdíl, ale i vzdálenostní rozdíl.

Mnohým z Vás bude správně připomínat původní lanovou dráhu na Sněžku. Dokonce, když byla rušena, sedačky ze Sněžky putovaly právě do Krupky. Osobně jsem si na lanovce velmi zavzpomínal na Sněžku. Bál jsem se podobně, jako v páté třídě při jízdě na Sněžku. Kdo mě znáte, víte, jaký mám vztah k výškám. Ale přesto je to krásný, dlouhý zážitek a můžu lanovku vřele doporučit.

Provozní informace k lanovce

Letní období     1. 4. – 30. 9.:   denně 8.30 – 18.30 hodin
Zimní období    1. 10. – 31. 3.:   denně 8.30 – 16.30 hodin
Odjezd dle provozní doby, každou hodinu, vždy v půl (8.30; 9.30; 10.30; 11.30; 12.30; 13.30; 14.30; 15.30; 16.30 a v létě 17.30; 18.30).

Dospělí 80 Kč /1 jízda; 150 Kč tam i zpět
Děti (5-10 let) 50 Kč/ 1 jízda; 100 Kč tam i zpět
100 Kč Cyklista

Provozovatel lanovky: Sport Krupka s.r.o., tel.: +420 417 861 579

Jízda lanovkou je opravdu zážitkem a návratem do minulosti

Sedačky ze zrušené lanovky na Sněžku fungují teď tady, na Komáří vížku

Po obědě po žluté, zelené, modré a nebo červené. Možností je nespočet

Když vyjedete lanovkou na vrchol, nabízí se zajít si na oběd do horského hotelu a restaurace Komáří vížka, kde jsme si na obědu velmi pochutnali. Na vrcholu se nachází také venkovní bufet.

Po obědě máte několik možností kam se vydat. Mezi nejkratší varianty patří návrat do Krupky a to po žluté, zelené a nebo modré turistické značce. Záleží na osobních preferencích, my si vybrali modrou trasu přes zříceninu hradu Kyšperk do Krupky a na vlak do železniční stanice Krupka-Bohosudov, která měří 8,5 km. Jen bych doporučoval se vyhnout sídlišti Maršov v Krupce. A nebo, pokud chcete nasát místní atmosféru, tak jej naopak nevynechat. Zážitek to byl.

„Placka“, ale také vrcholy Krušných hor

Z Komáří vížky můžete vyrazit také do Chlumce, Chabařovic, nebo až do Ústí nad Labem, či Teplic. Záleží na čase, v kolik vyrazíte a na kolik kilometrů si věříte.

Potom už jen stihnout správný vlak a vrátit se zpátky do Prahy či jiného domova. Naštěstí na tratích Teplice – Ústí nad Labem a Ústí nad Labem – Praha jezdí vlaky často.

Krásný jednodenní výlet na vrcholky Krušných hor.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.