Chomutov a Jirkov se rozloučil s trolejbusy Škoda 15Tr

V sobotu 30. 6. 2018 proběhla v Chomutově a Jirkově rozlučková jízda s trolejbusy typu Škoda 15Tr, na kterou pozval Dopravní podnik Chomutova a Jirkova (DPCHJ) fanoušky městské dopravy nejen z Česka, ale také z Německa.


Prvotním iniciátorem akce byl dlouholetý řidič místních trolejbusů Jindřich Petráček, který chtěl zorganizovat rozlučkovou akci s trolejbusy Škoda 15Tr, které zahajovaly provoz ve zdejším souměstí v roce 1995. Akci podpořilo vedení dopravního podniku a společně pozvali fanoušky městské dopravy (pozvánka byla na žádost zveřejněna také na webu MHD86.cz), aby se sjeli do Chomutova na rozlučkovou fotojízdu.

Akce byla pojata ze strany dopravního podniku velkoryse. Na začátku byla prohlídku areálu vozovny a dispečinku s výkladem Jindřicha Petráčka. Otázky trolejbusovým nadšencům zodpovídal také dopravní náměstek Václav Záveský, který s námi absolvoval celý den a ochotně odpovídal na veškeré dotazy.


 

První fotojízda se konala s trolejbusem Škoda 15 Tr ev. č. 008, který je v plánu zachovat jako muzejní vůz. Nejprve jsme se rozjeli do Jirkova na autobusové nádraží. Při cestě zpět do Chomutova se konala v zastávce Dvořákova společná fotozastávka „staré patnáctky“ a nového trolejbusu Škoda 27 Tr za účasti hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka (KSČM), náměstka hejtmana Ústeckého kraje, radního Chomutova a řidiče trolejbusů Jaroslava Komínka (KSČM) a řidiče trolejbusů Jindřicha Petráčka (ODS). Nechyběla ani společná fotografie trolejbusů na „panelce“, která byla původně připravená pro tramvajovou trať. Následně jsme pokračovali s mnoha fotozastávkami k Železárnám přes Zahradní a autobusové nádraží v Chomutově. Od Železáren vedla naše cesta přes Vodní a Palackého zpátky do vozovny, kde na nás čekalo drobné pohoštění.


 

Po krátké přestávce jsme vyjeli na druhou fotojízdu, tentokrát s trolejbusy Škoda 15Tr ev. 025 a Škoda 27Tr ev. č. 028. Každý si mohl vybrat, kterým vozidlem pojede a zároveň mezi nimi mohl přestupovat. Tentokrát byly fotozastávky naplánovány pro společné fotografování vozidel. Opět jsme projeli trolejbusovou síť, tentokrát včetně Horníku, Polikliniky a tratě po silnici I/13. Pouze úsek Vodní – Železniční zastávka jsme neprojeli z důvodu výluky.

Závěrem patří velké poděkování Jindřichovi Petráčkovi a Václavu Záveskému za realizaci „rozlučky“ a také velké poděkování patří všem lidem, kteří umožnili, aby se akce konala.

Byl jsem na mnoha podobných akcích, ale takhle velkoryse pojatou rozlučkovou jízdu ze strany dopravního podniku, zorganizovanou pro úzkou skupinu fanoušků městské dopravy jsem dlouho nezažil. Velké DÍKY!

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.