Vídeň pořídí nové elektronické označníky

Již dva roky ve Vídni testují elektronické označníky. Interaktivní zastávkové jízdní řády získaly pozitivní odezvu cestujících a dopravní podnik proto chystá jejich rozšíření.


Elektronický označník ve Vídní s jízdním řádem linky 49
Foto: Wiener Linien, Manfred Helmer

Od roku 2016 se cestující vídeňskou MHD mohou na deseti zastávkách napříč městem setkat s elektronickými jízdními řády. Interaktivní tabule fungují stejně jako klasické elektronické čtečky – ukazují jízdní řády celkem třinácti linek a plánky okolí zastávek, přičemž cestující mezi jednotlivými stránkami mohou libovolně přepínat. Skoro všechny zastávky navíc zobrazují i reálné časy podle aktuální polohy přijíždějících autobusů a tramvají.

Elektronický označník ve Vídní
Foto: Wiener Linien, Manfred Helmer

Výsledky první testovací fáze jsou slibné, uvádí vídeňský dopravní podnik. „Zařízení fungují bez problémů a spolehlivě a cestující je navíc oceňují. Proto je v budoucnu rozmístíme až na deset dalších míst,“ tvrdí ředitel Wiener Linien Günter Steinbauer. První nové interaktivní označníky se už objevují ve čtvrtích Florisdorf a Brigittenau.



Ulehčení pro zrakově postižené

Velké ulehčení představuje elektronický inkoust pro cestující se zrakovými potížemi, a to díky velkému a kontrastnímu zobrazení, které navíc doplňuje funkce předčítání. Na vývoji nových zastávkových označníků ve Vídni spolupracoval vídeňský DP i s organizací pro zrakově postižené.

Elektronický označník ve Vídní
Foto: Wiener Linien, Karl-Anton Isak

Zdroj: TZ Vídeň

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.