V Teplicích vyjedou nové parciální trolejbusy

V úterý 10. července převzalo město Teplice pět nových parciálních trolejbusů Škoda 30Tr, za které zaplatilo 76 milionů korun. Provozovat je bude na městských linkách Arriva City. Jedná se o trolejbusy s baterií, které mohou jet část cesty i bez troleje.


Nové vozy měří 12 metrů, jsou nízkopodlažní, aby měli snazší nástup tělesně postižení nebo maminky s kočárky. Trolejbusy mají troje dveře a kapacitu 90 míst. Vozy vyrábí Škoda Electric, ale karoserie vychází z autobusu SOR NB 12 CITY. Od klasických trolejbusů jsou prakticky nerozeznatelné.

Teplice tak udělaly další krok k očištění MHD od emisí. Parciální trolejbusy budou využívat současné trakční vedení po Teplicích, ale v místech, kde troleje nejsou, mohou využít bateriový pohon, který jim stačí na ujetí až deseti kilometrů. Trolejbusy se pak nabíjejí buď přímo z trolejí, nebo rekuperací za jízdy.



Podle harmonogramu by se měli tepličtí obyvatelé poprvé svézt novými trolejbusy v září tohoto roku. „Během prázdnin musíme proškolit zhruba patnáct řidičů, kteří se budou střídat ve směnném provozu. Aktuálně provozujeme v rámci MHD v Teplicích 15 autobusů a 27 trolejbusů. S novými trolejbusy jejich počet ještě stoupne,“ popisuje obchodní ředitel Arriva City Petr Havlík.

Zdroj: Arriva Telice

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.