Nový přívoz v Troji s větší kapacitou by mohl vyjet koncem měsíce

Loď s větší kapacitou, která bude vozit lidi mezi Trojou a Císařským ostrovem na místě loni zhroucené lávky, by mohla vyplout koncem července. Pražská paroplavební společnost (PPS), která přívoz pro Prahu provozuje, nyní práce na novém plavidle dokončuje. Trojská lávka spadla loni v prosinci, příčina pádu je stále v šetření.


PPS by ráda spustila provoz nové lodi v týdnu od 23. července, uvedl Drápal. Zatím podle něj jde o předběžný termín, protože před spuštěním na vodu se musí kromě samotného dokončení plavidla vyřídit potřebná povolení. S ohledem na nižší stav vody ve Vltavě bude také zřejmě nutné loď na místo dopravit po souši.

Dosud na místě funguje přívoz, který nezvládá nápor cestujících. V současné době je schopen převézt každou hodinu zhruba 250 lidí v každém směru. Nové plavidlo s kapacitou až 100 cestujících by mělo být schopné přepravit 600 osob v každém směru za hodinu.


Praha plánuje místo zhroucené lávky vybudovat novou. Nyní se připravuje projekt stavby. Kdy bude nová lávka hotova, zatím není jasné.

Trojská lávka se zřítila v sobotu 2. prosince odpoledne, ze čtyř zraněných byli dva ve vážném stavu. Případ vyšetřuje policie. Kromě plánu na provizorní lávku vypracoval Institut plánování a rozvoje návrh změny územního plánu pro vybudování dvou nových lávek. Jedna bude na místě původní lávky, druhá dále po proudu řeky.

Zdroj: TZ Praha

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.