V Českých Budějovicích roste prodej SMS jízdenek

Za prvních pět měsíců zaznamenal českobudějovický dopravní podnik meziroční nárůst cestujících, kteří pro svou jízdu použili SMS jízdenku. Dohromady jich bylo prodáno 83 754 kusů. To je o 19, 5 % více, než ve stejném období loňského roku. Jízdních dokladů přes aplikaci Sejf si cestující zakoupili 25 537 kusů, což je nárůst více než 60 %.


MHD v Českých Budějovicích nabízí širokou škálu možností, jak uhradit jízdné. K běžně používaným jízdním dokladům se v minulých letech přiřadila i možnost elektronická, a to SMSkou či pomocí aplikace Sejf.

„Z dat, která máme k dispozici, vychází, že elektronická forma nákupu jízdních dokladů získává každým rokem na větší oblibě“, sdělil ředitel a místopředseda představenstva dopravního podniku Slavoj Dolejš.


Tato slova dokladují i statistiky, kdy v roce 2015 si elektronické doklady zakoupilo 145 757 cestujících, v roce 2017 to bylo již 210 779 zákazníků. Stále jsou ale v daleko větší míře u klientů oblíbené klasické papírové jízdenky, který se v loňském roce prodalo 5 501 717 kusů.

Důvodem může být i fakt, že po městě je rozmístěno celkem 41 jízdenkových automatů, z nichž 8 jich akceptuje bezkontaktní platební karty, dalšími možnostmi nákupu jsou pak externí prodejci, kterých má dopravní podnik v Českých Budějovicích nasmlouváno přes 30.

Zdroj: TZ DPMČM

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.