Praha přidá na provoz městské dopravy zhruba 5,3 milionu korun

Praha přidá na provoz veřejné dopravy zhruba 5,3 milionu korun. Zvýšení nákladů si vyžádaly změny v MHD zejména na východním okraji Prahy. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Mezi změnami je například zkrácení nebo prodloužení některých linek či nové nasazení kloubových autobusů místo běžných.


Celkově dává Praha ročně na provoz veřejné dopravy přes deset miliard korun, finance dostává například městem vlastněný dopravní podnik.

Mezi opatřeními je zavedení autobusové linky 199, která v úseku ze stanice Želivského na Sídliště Malešice nahradí linku 163, která bude zkrácena do trasy Sídliště Rohožník – Depo Hostivař. V úseku z Želivského na Třebešín a dále na Habrovou bude posílena linka 155, na které budou místo midibusů jezdit běžné autobusy.


“Novinkou bude prodloužení linky 228 ze stávající konečné zastávky Nádraží Uhříněves přes Dubeč, Štěrboholy a Depo Hostivař do zastávky Poliklinika Malešice,” píše se v dokumentu. Mezi Malešicemi a Depem Hostivař linka 228 převezme úlohu nynější linky 163.

Na lince 124 pojedou nově kloubové autobusy, a to kvůli zvýšenému počtu cestujících v okolí Brumlovky v Michli. Délka intervalů se měnit nebude. Trasa linky 124 bude zkrácena z Želivského na Zelený pruh a v koncovém úseku ze Zeleného pruhu na Dvorce bude prodloužena linka 134.

Zdroj:  TZ Praha 

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.