Nový měřící vůz pro pražské metro. Kontroluje geometrii tratí i ojetí kolejnic

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ode dneška nově disponuje špičkově vybaveným měřícím vozem pro kontrolu kolejového svršku v pražském metru. Vůz Plasser & Theurer typ EM 50 byl zmodernizován po 15 letech provozu. Měřící vůz je nyní vybaven nejmodernějšími technologiemi pro měření geometrických parametrů kolejového svršku (GPK), přívodní kolejnice, vlnkovitosti a představuje tak generační skok v možnostech měření různých parametrů. Vůz měří například tyto parametry: rozchod koleje, převýšení koleje, vzepětí obou kolejnicových pasů, zborcení koleje, příčný profil obou kolejnicových pasů, vzdálenost i výška přívodní kolejnice a vlnkovitost kolejnic.


Rozsáhlý technologický upgrade zahrnoval náhradu hlavního počítače s operačním systémem a kompletní výměnu hardwaru i softwaru pro měření GPK. V rámci výměny hardwaru a softwaru pro měření GPK byla osazena nová jednotka IMU (Inerciální měřící jednotka), jednotka GMS pro měření rozchodu, počítačový systém a anténa pro příjem GPS. Instalovaný inerciální navigační systém pro měření geometrie koleje je nejmodernějším měřicím systémem určeným pro měření geometrických parametrů koleje i při vysokých rychlostech. Upgrade doznal i systém měření přívodní kolejnice.

DPP díky modernizaci měřícího vozu získá i přenosné laserové zařízení CALIPRI. Je určené k měření profilů kol železničních vozidel, kolejnic a prvků výhybek nebo brzdových kotoučů. Další měřící přenosné zařízení bude sloužit k přesnému měření vlnkovitosti kolejnic. Výhodou RAILSTRAIGHTS je možnost provedení kontrolního měření ihned po provedeném broušení kolejnic.


Technologické vylepšení měřícího vozu Plasser typ EM 50 provedla společnost ČD – Telematika. „Pražský dopravní podnik je velmi významný zákazník, vždyť se jedná o největší podnik svého druhu v České republice,“ říká Bruno Wertlen, člen představenstva ČD – Telematiky. „Těší nás, že námi provedený kompletní technologický upgrade měřícího vozu přispěje k ještě větší bezpečnosti provozu metra i jeho pasažérů,“ dodává Wertlen.

Zdroj: TZ DPP

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.