Touha přejmenovat stanice metra degradovala dokument Ropidu o rozvoji MHD

Ropid zveřejnil přes rok utajovaný dokument „Rozvoj linek PID v Praze 2019-2029„, o jehož existenci prosakovaly zprávy už v létě 2018. Jenže celý dokument degradoval námět na přejmenování 18 stanic pražského metra.


Podle zveřejněného dokumentu by se mohly stanice metra jmenovat např. Náměstí Hrdinů, nebo Náměstí Jana Palacha. Lidé se na internetu v diskuzích bouří. A není divu.

Poté, co Ropid změnil téměř všechny tramvajové linky a trasy přečísloval, tak námět s přejmenováním stanic metra působí jako velmi špatný vtip. Potom už se jen nabízí, aby došlo k přejmenování a přebarvení linek metra. Trasa Letňany – Háje by mohla být označena písmenem „A“ a barva linky by mohla být žlutá. Trasa Nemocnice Motol – Depo Hostivař by mohla nést označení „B“ a červenou barvu a nakonec trasa Zličín – Černý Most by mohla mít písmeno C a barvu růžovou, aby se to ještě více pletlo.

Je to velká škoda, že námětem na přejmenování 18 stanic pražského metra Ropid degradoval jinak velmi slušný dokument a obrovské úsilí, které bylo vynaloženo na jeho zpracování.

Nyní se Ropid bouří, jakou vyvolalo téma na internetu diskuzi a přehlušilo další obsah dokumentu. Ale třeba si už někteří uvědomí, že Pražané si nepřejí neustále změny v MHD.


Návrhy na přejmenování stanic:

Dejvická > Dejvice

Hradčanská > Nádraží Dejvice

Malostranská > Klárov

Staroměstská > Náměstí Jana Palacha

Muzeum > Národní muzeum

Želivského > Jana Želivského

Strašnická > Strašnice

Radlická > Radlice

Smíchovské nádraží > Nádraží Smíchov

Národní třída > Perštýn

Náměstí Republiky > Masarykovo nádraží

Křižíkova > Karlín

Českomoravská > Aréna Libeň

Vysočanská > Nádraží Vysočany

Vltavská > Nádraží Bubny

Pražského povstání > Náměstí Hrdinů

Kačerov > Nádraží Kačerov

Olbrachtova > Ryšánka

 

Názory cestujících na Facebooku:

Vladimír Šuvarina: ja s tim nesouhlasim, potencialni pochybny „geograficky“ zisk pro me nevyvazi ztratu povedomi nekolika generaci lidi.

Ladislav Virth: a myslím si, že Praha má důležitější věci na práci než takové ptákoviny. Hlavně opravit mosty, aby si jinak každý nemusel pořídit kanoji, aby se dostal na druhou stranu do práce! atd, atd….

Zdeněk Hurák: Místo Dejvická bude Kulatého náměstí.

Jitka Karbanová: Za mě nesmysl,nechat být tak jak to je…zase výmysl někoho, kdo neví co by…

Michal Jeřábek: Až se to změní tak to bude matoucí, vždyť teď jsou na to všichni zvyklí

Elma von Vettel: Kde se dá proti tomu prostestovat?

Marie Baresova: Také jsem pro nechání názvů stanic.To jenom debil by pořáde něco měnil a nálepkoval a i možná ničil a boural….

Woland Wolandov: Vždy, když někdo vypustí takovouhle hloupost, která logicky rozvíří tolik emocí, je potřeba se mít na pozoru a hledat ten průser, od kterého se snaží odvést naši pozornost.

Michael Švarc: Pardon, ale podle téhle logiky by se třeba stanice Můstek musela přejmenovat na Můstek v podzemí, protože by pro někoho mohlo být matoucí, že ten kamenný most, podle nějž se stanice jmenuje, je jen u spodního výlezu na Václavák a není na povrchu, ale pod ním.  y názvy stanic přece označují významné orientační body (Národní třída např.) nebo jsou odvozeny od čtvrtí, v nichž se nacházejí. Je to zobecněné. Kdo sakra dneska ví, kde je Perštýn nebo Klárov. Myslím, že má Praha větší problémy než jsou názvy stanic.

Ivana Fridrichová: Malostranské – na Malé Straně… Staroměstská na Starém městě ..Dejvická v Dejvicích /dokonce v centru Dejvic) – já v tom nic nelogického nevidím… Národní – no většina lidí asi ví, kde je Národní divadlo a Národní třída… kde je Pernštýn? To něco říká jen málo komu…

Miloš Keller: Potřebujete píár poradce jako sůl. Samozřejmě, že se všichni chytnou tý největší blbosti co tam je.

Marek Bou: Ktery dement to vubec vymyslel ?

Zhodnocení celého dokumentu v příštím článku.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.