Strašnická vozovna slaví 110 let. Denně vypraví deset linek tramvají

V současné době nejstarší funkční pražská vozovna oslaví kulaté jubileum. Vozovna Strašnice je dnes 8. října 2018 již 110 let v provozu. Za tu dobu poskytla domov nejrůznějším strojům, mezi nimiž nechyběly ani moderní nízkopodlažní tramvaje 14T. V současnosti je ve Strašnicích k dispozici více než 130 vozů tří typů tramvají T3, které jsou v pravidelném provozu vypravovány na deset denních tramvajových linek.


„Kořeny strašnické vozovny sahají do doby, kdy naší zemi vládnul mocnář František Josef I. Provoz vozovny byl zahájen 8. října 1908, tedy přesně před 110 lety. V té době byla největší pražskou tramvajovou strojovnou. V roce 1929 se strašnická vozovna dočkala také architektonicky zajímavě řešené měnírny,“ říká Pavel Fojtík, vedoucí odd. Archiv DPP.

Přesto vlastní haly strašnické vozovny mezi nejstarší už nepatří, protože byly na přelomu dvacátých a třicátých let zcela přestavěny. Dokončením přestavby strašnické vozovny a dokončením nové vozovny ve Vokovicích bylo možné 1. května 1933 vyřadit z provozu nejstarší vozovnu Elektrických podniků na Královských Vinohradech. Některé starší, dodnes stojící objekty, jako například vozovny Vinohrady (Orionka) nebo Libeň (Švábky) již dávno neslouží svému původnímu účelu.


Další výrazné úpravy se vozovna dočkala v roce 1972, kdy dostalo dnešní podobu kolejiště. V novodobé minulosti se strašnické vozovna krátce stala domovem pro nízkopodlažní tramvaje 14T. Vozovna Strašnice také zásadním způsobem stanula u obnovení provozu některých historických vozů při příležitostných jízdách a u počátků provozu „nostalgických“ linek, především č. 91 (dnes 41).

Nyní je ve strašnické vozovně umístěno 35 tramvají T3R.PLF, 63 tramvají T3RP a 34 tramvají T3R.PV. Vozovna je domovem i pro sněžný pluh, pracuje v ní 60 zaměstnanců údržby DPP. S tramvajemi z vozovny jezdí 179 řidičů DPP. Z vozovny se vypravují linky č. 2, 4, 5, 6, 7, 13, 15, 21, 22, 26 a noční 91, 85 a 97, tedy celkem 10 denních a tři noční linky.

Strašnická vozovna patří k základním pilířům tramvajové sítě DPP. Je mimo jiné zajímavá i tím, že je díky svému umístění v Praze jedinou vozovnou, ze které je možné vyjíždět do tří stran. Dopravní podnik oslavenkyni zpřístupní veřejnosti, její jubileum oslaví s veřejností v sobotu 13. října, kdy se ve 10:00 a ve 14:00 uskuteční mimořádné prohlídky strašnické vozovny. Cena bude 110 korun. Více informací naleznou zájemci zde: http://www.prahatechnicka.cz/nostalgie-dpp-2017/.

Zdroj: TZ DPP

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.