Dojmy z nové tramvaje T3 Coupé

Na konci října představil Dopravní podnik hl. m. Prahy novou a dlouho očekávanou tramvaj T3 Coupé. Ta bude sloužit ke komerčním vyhlídkovým jízdám po metropoli. „Kupátko“ se tak nejen svou modrou barvou zařadilo mezi své vyhlídkové kolegyně – tramvaje přezdívané „Sluníčko“ a „Měsíček“.


Vyhlídkové vozy sluníčko (T4, ev. 5500) a měsíček (T3, ev. č. 5602)

 

Zároveň, jak napovídá evidenční číslo 5573, nová tramvaj T3 Coupé má ambice získat si srdce Pražanů obdobně, jako se podařilo v minulostí “Mazačce”, resp. mazací a kropící tramvaji s evidenčním číslem 5572.

Tramvaj T3 Coupé je zcela jedinečná a zážitek z první jízdy pro média byl nádherný i přes nepříznivé podzimní počasí. Ta panoramata, která vůz nabídne díky chybějícím oknům a částečně prosklené střeše budou fantastická například při jízdě přes Malou Stranu.

Kupátko nemusí sloužit jen turistům, ale mohou si jej objednat i Pražané. Cena je stanovena na 7700 Kč za hodinu pronájmu. Při soukromé jízdě přijde vhod výčep, kterým je tramvaj vybavena, či audiosystém pro reprodukovanou hudbu. Využití reproduktorů bude dobře využitelné i při vyhlídkových jízdách, kdy bude průvodce – komentátor jízdy dobře slyšet v celém voze, jelikož to je dnes slabinou v „Měsíčku“ a „Sluníčku“.


Tramvaj T3 Coupé má velký potenciál a velmi bych si přál, aby byl využit a nebyl zašlapán do země. Na zimní sezónu se plánuje tramvaj „zasklít“ i v zadní část, aby mohla být využívána v chladných dnech. Líbilo by se mi, kdyby novou tramvaj dopravní podnik marketingově využil například ve spojitosti s Vánoční tramvají. Zkrátka je třeba dostat tramvaj do povědomí co největšímu počtu Pražanů a udělat z ní „hit“. Určitě dobrý krokem byly jízdy pro veřejnost na jízdenku v prvních dnech po představení vozu.

Hlavní sezóna vyhlídkové tramvaje začne s jarem a létem. Osobně se těším, až se s ní svezu znovu, tentokrát za teplého dne a s přáteli.

Za “Kupátko” zaslouží dopravní podnik pochvalu a tramvaji přeji mnoho spokojených cestujících.

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.