Tramvaje ForCity jezdí nově z Berlína do Schöneiche a Rüdersdorfu

Finská společnost Škoda Transtech patřící do skupiny Škoda Transportation prodala dvě tramvaje typu ForCity Smart Artic německé společnosti Schöneicher-Rüdersdorfer Strassenbahn GmbH (SRS).


Kontrakt byl podepsaný  v Schöneiche u Berlína za účasti zástupců obou společností. Tramvaje Škoda ForCity Smart Artic jsou také první vozidla uvedená do provozu s cestujícími  v Německu. Jsou zároveň prvními tramvajemi Škoda, které homologaci v Německu získaly.

Prodej dvou vozidel ForCity Smart Artic nulté série se podařil díky spolupráci s Dopravním podnikem města Helsinky (HKL) a za podpory společnosti Voith Digital Solutions Austria GmbH & Co KG, a to  po dvouměsíčním zkušebním období.

„Jsem rád, že se k městu Chemnitz a společnosti Rhein-Neckar-Verkehr přidalo i město Schöneiche, které bude třetím uživatelem tramvají od Škody Transportation v Německu. Jde o první tramvaj Škoda, s níž jsme získali v tomto státě homologaci podle BoStrab. Chtěl bych poděkovat týmůmŠkody Transtech a SRS Schöneiche za úsilí, které pro tento úspěch vynaložily,“ řekl Zdeněk Majer, viceprezident skupiny Škoda Transportation a předseda představenstva Škody Transtech.


 „Jsme rádi, že zákazníkovi SRS v Schöneiche můžeme předat moderní, pohodlné a tiché tramvaje ForCity Smart Artic, které se stanou součástí každodenního života cestujících,“ dodal Lasse Orre, ředitel Škody Transtech.

Tramvaj ForCity Smart Artic vychází z původního konceptu Dopravního podniku města Helsinky (HKL) a byla vyvinuta ve spolupráci HKL a Škody Transtech, který je finskou dceřinou společností skupiny Škoda Transportation. Dvě tramvaje ForCity Smart Artic byly v roce 2013 uvedeny do zkušebního provozu v Helsinkách. Od roku 2016 se do Helsinek každé tři týdny dodávala další vozidla ze série.  V současnosti v Helsinkách jezdí  55 těchto tramvají. Helsinský dopravní podnik nakoupil celkem 70 tramvají ForCity Smart Artic.

Zdroj: TZ Škoda

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.