Škodovácké tramvaje najezdily Eskişehiru už přes 130 tisíc kilometrů

Tisíce cestujících již svezly od zahájení svého provozu nové tramvaje, které do tureckého města Eskişehir dodala Škoda Transportation. Plzeňská firma pro tamní dopravní podnik vyrobila čtrnáct plně nízkopodlažních moderních vozidel ForCity Classic za více než 26 milionů Euro.

Tramvaje od předání v Turecku úspěšně najezdily již přes 130 tisíc kilometrů,“ vysvětluje projektový manažer Škody Transportation Václav Petr. Ten připomněl, že všech čtrnáct tramvají Škodovka zákazníkovi předala v létě letošního roku, poté následoval zkušební provoz bez cestujících.

Více než třicet metrů dlouhá plně klimatizovaná vozidla mají jednosměrné provedení a jsou uzpůsobena pro rozchod 1000 mm. V interiéru vozů nejsou žádné schody a přístup do vozidel zajišťují čtyři dvoukřídlé a dvě jednokřídlé dveře. Vozidla mají také elegantní design, který zapadá do koloritu města Eskişehir, a je obdobný s již provozovanými tramvajemi ve městě. Turecký Eskişehir, který v posledních letech prochází dynamickým rozvojem, má v současné době zhruba 700 tisíc obyvatel a leží na západě země na jedné z hlavních spojnic mezi Ankarou a Istanbulem.

Každá z nových tramvají nabízí prostory až pro 276 cestujících. Vozidla ze Škodovky pro Eskişehir jsou také vybavena výkonnými trakčními bateriemi – díky tomu je dopravce v Eskişehiru bude moci provozovat na více než kilometrovém úseku bez trolejového vedení, který město plánuje vybudovat,“ doplňuje Olesea Lachi Sales Area Director Škoda Transportation.

Zakázka pro Eskişehir navazuje na nedávno završený úspěšný projekt v Turecku. V tureckém městě Konya už od roku 2015 vozí cestující plně nízkopodlažní škodovácké tramvaje ForCity Classic. I v tomto městě je část flotily vozidel uzpůsobena jízdě nezávisle na trakčním vedení. Škoda Transportation do Konye dodala šedesát moderních nízkopodlažních tramvají a také dvanáct tramvají s bateriovým pohonem.

TZ: Škoda

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.