Testovací autobus Iveco Crossway 14,5m na lince 137

Během listopadu můžete na vybraných linkách v Praze narazit na nezvykle dlouhý autobus. Téměř patnáctimetrový autobus Iveco Crossway testuje pražský dopravní podnik.


 

V době, kdy je problém sehnat dostatek řidičů se snaží dopravci hledat různá řešení. Jedním z nich je nakupování a vypravování kapacitnějších vozidel. Jeden řidič tak odveze delším autobusem více cestujících, než v obvyklém případě.

Například testovaný patnáctimetrový autobus nabízí 45 míst k sezení, oproti 31 místům ve standardním autobusu dvanáctimetrové délky. Mezi testovanými linkami, kdy by v budoucnu mohly jezdit až patnáctimetrové autobusy jsou například linky 131 jezdící z Hradčanské přes Hanspaulku na Bořislavku, či 137 jedoucí z Na Knížecí přes Malvazinky k bývalé Waltrovce. Na těchto linkách je v dnešní době špičkový interval 4 minuty, který by mohl být při použití kapacitnějších autobusů mírně prodloužen, čímž by došlo k úspoře vypravených vozidel a počtu řidičů.


Fotografie ze dne 23. 11. 2018

V souvislostech:

Jízdní řády testovacího autobusu Iveco Crossway 14,5 m na linkách DPP (13.-30.11.2018)

 

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.