Ropid ustupuje od modrých střech autobusů v Praze

Ropid ustupuje od dlouhodobě kritizovaného „laku“ autobusů „Malování PID“. Připravovaná nová verze grafického manuálu upouští od požadavku modrých střech na pražských autobusech.


Grafický manuál pro vzhled autobusů PID je letitým terčem kritiky. Přezdívku „Malování PID“ získal od veřejnosti podle amatérského provedení, které bylo asi vytvořeno ve známém programu Malování, kterým disponuje každý počítač Windows.

Vzhled autobusu dle vizuálu „Malování PID“

Modrým střechám se už několik let úspěšně brání Dopravní podnik hl. m. Prahy. Nové autobusy opatřuje v klasickém červeno-bílém schématu. Podnik sice porušuje standardy PID, ale Ropid se neodváží zásadně proti DPP v tomto bojovat.

Jak se v praxi ukázalo, Ropid má problémy vyžadovat od ostatních dopravcům jednotný vzhled. Vlastní kreativitu vložil do vzhledu autobusů dopravce ČSAD Kladno, který místo modré střechy zvolil jen modrý proužek. Jiní dopravci mají zase problém strefit ten správný odstín modré barvy.

Možná, že i tyhle problém zaměstnaly Ropid natolik, že nikdy oficiálně nepožadoval po dopravním podniku, aby nové tramvaje a soupravy metra měly „jeho“ modré střechy. Teď chystá Ropid aktualizovaný grafický manuál, ve které upouští od modrých střech autobusů v Praze.

„S přípravou nových smluv a standardů kvality se připravuje inovovaná verze manuálu, která předpokládá modrou střechu pouze pro autobusy nasazované na příměstských linkách, pro městské linky bude verze s bílou střechou, přičemž všechny ostatní prvky včetně log a piktogramů by měly být pro obě verze totožné,“ sdělil pro MHD86.cz tiskový mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Místo modrých střech si Ropid našel jinou zábavu a činnost. Potah sedaček, které dostaly přezdívku „Rudé trenky“. O tom zase příště.

 

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.