„Rudé trenky“. Nový diktát Ropidu

Pražský organizátor dopravy Ropidu nedávno oznámil, že v Praze ustupuje od svého „laku“ Malování PID, ale přišel s jiným požadavkem. Chce, aby v autobusech byl jednotný potah sedadel, který připomíná slavné „Rudé trenky“ z Pražského hradu.


Za původní „lak“ Malování PID na autobusech schytává Ropid už několik let kritiku. Především za amatérské provedení, které pravděpodobně vychází ze známého základního programu Malování, který najdeme v každém počítači.

Autobus opatřený nátěrem „Malování“ PID na lince 414 v Černošicích.

K návrhu potahu sedadel si Ropid povolal čtrnáctiletého chlapce. Ten, podobně jako řada další malých kluků, kreslí si různé dopravní mapy. Nákres jeho mapy posloužil jako základ pro budoucí potahy sedadel, kterým byla vybrána podkladová rudá barva. Na veletrhu Czechbus byl představen velký kus rudé látky, který velmi připomíná slavné Rudé trenky z Pražského hradu a tak vznikla přezdívka pro nejnovější pracovní výsledek Ropidu.

S novými sedačkami se máme setkat na příměstských linkách zajišťující dopravu Středočechů do Prahy od jara 2019, kde je bude Ropid tvrdě vyžadovat na základě nových Standardů kvality PID. Naštěstí po neúspěchu se svým „lakem“ Malování PID se už neodvažují pracovníci, řekněme této mládežnické organizace, diktovat, jaká budou sedadla v pražských autobusech, natož v tramvajích, či v metru.

Látka na „Rudé trenky“. Foto: Ropid

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.