Z Vídně do Bratislavy po Dunaji za 75 minut

Vídeň a Bratislava jsou nejbližší hlavní města v Evropě. Spojuje je řada autobusů, vlaků, ale také pravidelná lodní linka Twin City Liner. Katamarány uhání rychlostí 60 km/h a cesta trvá 75 minut. Od roku 2019 se na Dunaji bude prohánět nová loď. Postavili ji v Británii a nyní se chystá na cestu do Vídně


Katamarán Vídeň – Bratislava. Foto: Jake Sugden

Nový katamarán pro Twin City Liner postavili pracovníci doků na britském ostrově Isle of Wight. Stavba nové lodi trvala celkem 62 000 hodin. Mateřská společnost Wien Holding do nového plavidla investovala kolem 7 milionů euro. Katamarán má díky novému uspořádání vyšší kapacitu než původní verze, nový model uveze 250 pasažérů. Sedmdesátitunové plavidlo jiné sestává z 25 tun hliníku a okna mají celkem 60 metrů čtverečních. Začátkem prosince sedmdesátitunový katamarán poprvé spustili na vodu. Nyní probíhají technické zkoušky a přibližně dvoutýdenní zaškolování personálu.


Katamarán Vídeň – Bratislava. Foto: Jake Sugden

Jakmile počasí dovolí, vyrazí katamarán vlastní silou do Vídně. Popluje přes Lamanšský průplav, podle počasí 12 až 20 hodin. Bude-li vše v pořádku, převezme Wien Holding resp. dceřiná společnost Central Danube stroj v Rotterdamu. Katamarán následně bude pokračovat vnitrozemskou vodní cestou. Cesta do Vídně by měla trvat dva a půl týdne, poté jsou v plánu poslední přípravy a tréninkové jízdy. První plavba nového katamaránu na trase Twin City Lineru z centra Vídně do centra Bratislavy je plánovaná na den obnovení pravidelného provozu, 29. března 2019.

V roce 2018 katamarány mezi Vídní a Bratislavou přepravily 145 000 cestujících, od začátku provozu v roce 2006 to bylo již přes 1,7 milionu.

Zdroj: TZ Vídeň

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.