Historická té jednička vyjela na linku 2

V sobotu a v neděli (5. a 6. 1. 2019) vypravil Dopravní podnik hl. m. Prahy na linku 2 mimořádně historickou tramvaj ČKD Tatra T1. O svezení byl obrovský zájem.


Vůz s ev. č. 5002 mohou Pražané znát z historické linky 41, kam občas zavítá během letní sezóny. Vypravení vozu na běžnou linku se stalo poprvé po 36 letech. Tehdy té jedničky v Praze dojezdily v pravidelném provozu.

Speciální vypravení na linku 2 bylo spjaté s otevřením zimní sezóny Muzea MHD ve Střešovicích. Muzeum bude otevřeno každý víkend od 5. ledna do 31. března, a to vždy od 9 do 17 hodin. Na návštěvníky čeká více než čtyřicet historických vozidel a mnoho dalších exponátů – modelů, fotografií, historických dokumentů, jízdenek, plánků.

O té jedničku byl o víkendu enormní zájem. Spoj na lince 2 jezdil plný z konečné na konečnou. Kromě tramvajových fanoušků si nenechala ujít akci i řada Pražanů, kteří si přišli zavzpomínat na staré časy. Tramvaj byla vybavena označovačem jízdenek, aby mohla jezdit v rámci běžného tarifu PID. Cestujícím proto stačil klasický lístek, či tramvajenka.

Tramvaj T1 ukázala, že o podobné akce je v Praze obrovský zájem. Velký ohlas lze očekávat i se zimním otevřením Muzea MHD. Zvláště rodiny s dětmi mají novou možnost programu pro ponuré zimní víkendy.

Za Milana Pokorného a Petra Čtvrtníka bylo střešovické muzeum v posledních letech ve velkém útlumu. Nový nádech a pestré aktivity do Muzea MHD vnesl až Jan Šurovský, který do Střešovic nastoupil v polovině roku 2018.

 

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.