MHD při smogu zdarma? Jen politické PR

V posledních dnech informovala média (např. iRozhlas.cz) o plánu Rady hl. m. Prahy, aby cestování městskou dopravu bylo v případě vyhlášení smogové situace zdarma. Nápad prezentoval médiím náměstek primátora pro životní prostředí a infrastrukturu Petr Hlubuček (STAN). Bude to motivovat motoristy k přesedlání do MHD?


Obávám se, že nikoliv. Pražská MHD je levná už nyní. Stojí 10 Kč denně Pražana s ročním kupónem. Při zlevnění ročního kupónu na dnešní cenu a při současném rozšíření zón placeného staní část motoristů opravdu změnila své návyky a využívají k cestám městskou dopravu.

Ale ti, kteří v automobilech zůstali, pro ně není motivace MHD zdarma. Pro člověka, který má vlastní automobil a využívá jej pro cesty po Praze (vynakládá velké finanční prostředky na pořízení automobilu, jeho udržování a pohonné hmoty), není motivací ke změně MHD zdarma. Cena u této skupiny nehraje roli. Ať už se jedná o celoroční provoz MHD zdarma, nebo jen ve vybrané dny. Tito lidé volí automobil z důvodu pohodlí, praktických, či pracovních důvodů.

Zároveň je třeba si uvědomit, že pokud by zásadní část řidičů nechala auto doma a využila MHD (i příměstských linek PID), tak její provoz není připraven na zásadní nárůst cestujících. Jestliže neustále čteme o nedostatku řidičů vozidel MHD, nemůže být řeč ani o nezbytném posílení provozu městské dopravy v takových dnech.

Ale politické PR prohlášení to splnilo.

P.S.: Jak bude vráceno jízdné většině Pražanům, kteří si platí provoz MHD celoročním kupónem?

 

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.