Brňané budou navrhovat vizuální podobu nových tramvají

Dopravní podnik města Brna dá veřejnosti možnost rozhodovat o vizuální podobě a jménu pro nové tramvaje, které plánuje pořídit.  První dva z celkem 41 středněkapacitních vozů vyjedou do ulic města Brna na koci letošního roku. Navrhovat a vybírat vzhled tramvaje budou lidé moci od února do konce března, na to naváže výběr názvu. Jasno bude na začátku května.


Nové tramvaje budou sloužit cestujícím městskou hromadnou dopravou v Brně, proto chceme dát veřejnosti možnost aktivně se podílet na výběru jejich vizuální podoby i jména,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková. Projekt Tramvaj pro Brno obnáší dodávku komponentů a následnou kompletaci 41 vozů v ústředních dílnách DPMB. Celkové náklady na projekt činí 1,3 miliardy korun.

V první fázi dá podnik veřejnosti prostor pro zasílání návrhů na vizuální podobu nových tramvají, tato fáze potrvá od 8. do 28. února 2019. Poté vedení DPMB, a.s., vybere návrhy do užšího výběru, které vystaví na webových stránkách projekt150.cz. Finální výběr vzejde z hlasování veřejnosti. Stejný postup pak podnik připravuje i s výběrem názvu. „Na začátku dubna zveřejníme vítězný návrh na nový vzhled tramvají a spustíme druhou fázi – tedy výběr jednotného názvu pro vozy. Do 14. dubna lidé budou moci zasílat své návrhy, ze kterých opět zvolíme užší výběr a ten dáme k dispozici pro hlasování veřejnosti,“ vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Jsme otevřeni všem návrhům, které budou splňovat základní stanovená kritéria,“ dodal.  Návrhy bude Dopravní podnik města Brna přijímat elektronicky prostřednictvím e-mailu tramvajprobrno@dpmb.cz.

Všechny potřebné informace včetně podmínek, které musí návrhy splňovat, zájemci najdou na webu projekt150.cz, který slouží k prezentaci akcí spojených s výročím 150 let MHD v Brně.

Autor vítězného návrhu získá poukaz na roční přenosnou předplatní jízdenku, knihu 150 let městské hromadné dopravy v Brně a další věcné ceny. Odměněni budou i autoři návrhů, které postoupily do užšího výběru.

 

Harmonogram:

8. – 28. února 2019 zasílání návrhů vizuální podoby
2. polovina března veřejné hlasování na webu projekt150.cz
1. dubna vyhlášení vítězného návrhu a spuštění výběru názvu
1. – 14. dubna zasílání návrhů názvu
2. polovina dubna veřejné hlasování na webu projekt150.cz
1. května vyhlášení vítězného návrhu pro název tramvaje

 

Podmínky grafického návrhu:

  • návrh musí používat barvy města Brna – bílou a červenou,
  • návrh musí být pouze v ploché liniové grafice, nejsou povoleny rastry, přechody, vzory nebo složité křivky,
  • návrh nesmí zasahovat do oken a ostatních prosklených častí,
  • návrh musí respektovat konstrukční prvky karoserie / vozové skříně tramvaje,
  • návrh musí počítat s umístěním povinného značení vozidel DPMB, a. s. (logo DPMB, evidenční čísla, jméno dopravce, logo města Brna a další povinné piktogramy).

Zdroj: TZ DPMB

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.