Wi-fi v brněnské MHD? Spíš výsměch

V Brně „velkoryse“ spouští internetové připojení v prostředcích MHD. Ovšem cestující to nesmí s internetem přehánět. Limit, který je nastaven nedovolí odeslat ani e-mail s běžnou fotografií.


Připojení prostřednictvím sítě nazvané DPMBfree umožní cestujícímu čerpání 4 MB na jedno připojení v maximální době 20 minut. Rychlost připojení je pro cestujícího stanovena na 256 kbps. Mluvit o internetovém připojení pro cestující je proto velmi zavádějící. Přesto dopravní podnik utratí za provoz wi-fi sítě 2,3 milionu korun ročně.

Router (zařízení zajištující distribuci wi-fi signálu) umístěný v každém vozidle umožňuje současné připojení až padesáti uživatelů, přičemž síla signálu by na kterémkoliv místě ve vozidle neměla klesnout pod použitelnou úroveň. „Po spuštění plánujeme dvouměsíční zkušební provoz, který nám ukáže, jak celý systém bude fungovat v praxi. V jeho závěru vyhodnotíme zájem cestujících o tuto službu na základě počtu přístupů i obdržených připomínek. Zároveň je wi-fi ve vozidlech novým reklamním prostorem, který můžeme nabídnout našim případným partnerům,“ sdělil Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.

Objem dat, který bude k dispozici v jednom voze, je 30 GB na měsíc. Dopravní podnik města Brna a.s. provozuje s připojením k internetu 720 vozů, celkem měsíčně poskytne cestujícím k dispozici 22,5 TB dat.

Cestující v Brně dnes mohou informace včetně aktuální polohy vozidel získat prostřednictvím zdarma dostupné mobilní aplikace DPMBinfo, z informačních panelů umístěných přímo na zastávkách, na facebookovém či twitterovém profilu dopravního podniku a webových stránkách dpmb.cz.

DPMB/OMH

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.