V Jihlavě funguje nová mapa zobrazující polohy vozidel MHD

Mapa, na které se aktualizují polohy jednotlivých spojů MHD po celé Jihlavě. Po kliknutí na vůz se zobrazí informace o směru cesty, případném zpoždění a jízdní řád linky. Dobíháte na trolejbus? Díky nové aplikaci města se dozvíte, zda to stihnete. Mapu naleznete na adrese www.jihlava.cz/mhd.


„Je to online webová aplikace, což znamená, že se nemusí instalovat do mobilu. Cestující se ze stránky dozví vše potřebné o svém spoji, včetně toho, kde se aktuálně nachází,“ zmínil náměstek primátorky pro oblast informačních technologií Jaromír Kalina.

Webová aplikace je zatím v testovacím provozu, vedení města se ale přesto rozhodlo ji zveřejnit, a to kvůli současným klimatickým podmínkám. „Stav komunikací je těžké udržovat a tak autobusy i trolejbusy využívá více cestujících než v létě,“ doplnil náměstek primátorky.

Aplikace by se měla i nadále zdokonalovat, například během ledna se na některých zastávkách MHD objevil QR kód, který chytré telefony na zmíněnou stránku s mapou navede.

„Budeme se v aplikaci snažit udělat srozumitelnější mapu, například přidáme šipku, aby byl na první pohled znatelný směr vozidla. Úpravou projdou i jízdní řády, aby byla jasnější, z jakého směru linka přijíždí,“ přiblížil vedoucí odboru informatiky města Vladimír Křivánek.

I po ukončení testovacího provozu však bude možné dál aplikaci rozvíjet. „Po vzniku projektu Veřejná doprava Vysočiny by aplikace mohla navázat i na linkovou dopravu,“ doplnil Jaromír Kalina.

Zdroj: Jihlava

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)