DPP musí zvyšovat efektivitu, rostou náklady

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dosáhl za loňský rok 2018 zisku po zdanění ve výši 1,529 miliardy korun. To je o více než 200 miliónů korun méně, než kolik tvořil přiznaný přiměřený zisk ze strany vlastníka. Podepsaly se na tom především rostoucí náklady.


V roce 2018 hospodařil DPP se ziskem před zdaněním ve výši 2,034 miliardy Kč. Po započtení odložené daně dosáhl DPP zisku po zdanění ve výši 1 529 146 000 Kč. DPP měl pro rok 2018 přiznaný přiměřený zisk ve výši 1,738 miliardy korun. Přiměřený zisk se vypočítává podle vzorce vycházejícího ze smlouvy o závazku veřejné služby v dopravě uzavřené mezi DPP a hlavním městem Prahou. Vzhledem k tomu, že většinu výnosů DPP tvoří kompenzace nařízených slev a bezplatné přepravy, určených na úhradu nákladů za plnění závazku veřejné služby, nejedná se o zisk určený např. na výplatu dividend jako u klasické akciové společnosti. V případě DPP je přiměřený zisk výnosem přiznaným ze strany objednatele, kterým je hlavní město Praha, a účelově určeným na reinvestice v oblasti vozového parku.

„V loňském roce se významně zvyšovaly personální náklady zejména u provozních pracovníků Dopravního podniku. Vedle mezd rostly významně i ceny elektrické energie a paliv. Zvýšily se také náklady na údržbu našeho vozového parku. To se promítlo do hospodářských výsledků firmy. Část zvýšených nákladů pokryly úspory z předloňského roku. Trend stoupajících nákladů bohužel bude pokračovat i v letošním roce. Jsme si vědomi, že tenhle stav je dlouhodobě neudržitelný. Snížení nákladovosti je proto jednou z priorit celého podniku,“ říká Peter Hlaváč, ekonomický ředitel DPP.


„Z provozního hlediska je DPP výborně fungující podnik, má ale trochu problém s efektivitou. Máme jednoznačně přebujelé byrokratické procesy. Musíme pracovat i na snižování nákladů např. omezením duplicitních spojů, snižováním jejich nadbytečné kapacity a dalšími úspornými opatřeními,“ shrnuje Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP.

DPP je největším pražským zaměstnavatelem s téměř 11 000 zaměstnanci, kterému se daří zůstat personálně stabilní.

Zdroj: TZ DPP

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)