Zastávka Planetárium přivádí nové cestující do historické linky 41

Kromě retrolinky 23 má od dubna  novou zastávku na své trase i historická linka 41. Planetárium Praha. Zastávka se nachází na kusé koleji ve Stromovce. Tento nápad se oproti zastávce Myslbekova na lince 23 povedl.


Novou zastávku jsem osobně vyzkoušel a zároveň se po čase svezl historickou linkou 41 do centra města. Mohl jsem tak být přímým účastníkem několika situací, které jednoznačně potvrdily správný záměr této zastávky.

Historická linka 41 jezdí do smyčky Výstaviště Holešovice už nespočet let. Jezdí odtud do centra Prahy a dále do Muzea MHD ve Střešovicích. Od 19. 4. 2019 má linka ve Stromovce novou nástupní zastávku na kusé koleji u Planetária.

Když přijela historická tramvaj na kusou kolej, vzbudila mezi návštěvníky Stromovky překvapivý zájem. K tramvaji přiběhly děti a následně přišli i jejich rodiče. Historická tramvaj působí až výstavně na této koleji. Děti začínají přemlouvat rodiče, že se chtějí svézt historickou tramvají a následně se rodiče informují u osádky vozů, zda se můžou tramvají svézt, v kolik jede a kam jede.

Ukazuje se, že řada Pražanů nemám žádné povědomí o pravidelném provozu historické linky, která jezdí v Praze od roku 1991. Rodiče jsou mile překvapeni, že za symbolické jízdné dojedou ze Stromovky na Václavské náměstí, Národní třídu, či Malostranské náměstí. Ani přeprava několika kočárků není problém.

Díky nové zastávce se daří oslovovat nové cestující, kteří překvapeni a rádi využijí historickou linku. A věřím, že až půjdou příště s dětmi do Stromovky, opět se rádi svezou historickou tramvají, která je zpestřením dne nejen pro děti, ale i pro dospělé.

Spoj 8. 5. 2019 v 17:00 odjížděl plný a byla to radost.

Historická linka 41 v zastávce Planetárium Praha

Jedinou kaňkou nové zastávky je její délka. Do zastávky se nevejdou ani některé historické soupravy linky 41. Přitom by tady byl prostor pro delší zastávku. A druhá věc, která mě napadá, proč se musí zastávka jmenovat Planetárium Praha a nestačil by název Planetárium. Nebo budeme mít také tramvajové zastávky Václavské náměstí Praha, Slavie Praha, či Praha Masarykovo nádraží?

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.