Ostrava plánuje nové zastávky MHD

Zastávky MHD patří ve městě k místům, která denně navštíví mnoho lidí. Zdánlivě obyčejný prostor ale může být díky konceptům Smart City povýšen na novou úroveň. Projekt chytré zastávky například představuje zastávku jako místo, které poskytne návštěvníkům nejen potřebný komfort při čekání na spoj, ale i informace a služby. O konkrétní podobě zastávky mohou při tom rozhodovat sami občané. Výsledek jejich hlasování představí autoři projektu na veletrhu URBIS Smart city Fair (5. – 6. 6. 2019). Dopravní podnik Ostrava poté zajistí realizaci vítězného návrhu.


Na webových stránkách icitypoint.eu si můžete prohlédnout navrhované prvky pro chytré zastávky, vyjádřit se k nim a případně přidat svůj námět. Dále zde můžete přiřadit standardní vybavení pro konkrétní kategorie zastávek (významné přestupní uzly, malé zastávky na okrajových částech města,…).

Koncept chytré zastávky je inovativním přístupem spadajícím do konceptu systémů pro chytrá města. Jeho cílem je pomocí různých technologií zlepšit komunikaci města s občany, aktivovat občanskou společnost a nabídnout jí určité služby. V rámci jednoho investičního záměru tak lze dle autorů naplnit nejen potřeby dopravní obslužnosti, ale také digitálního plánování, životního prostředí nebo podpory lokální ekonomiky a komunit.

Síť chytrých zastávek by mohla fungovat jako

  • Místo veřejné dopravy – zastávky MHD informující o příjezdu vozidel v reálném čase, plánování jízdy přímo na místě
  • Místo na dopravní síti – např. pro instalaci dopravních, hlukových či jiných senzorů
  • Infobox pro občany a turisty
  • Poskytovatel informací o lokálních bodech zájmu, kulturních a jiných akcích
  • Poskytovatel wi-fi připojení
  • Možnost lokální inzerce
  • Technologická atrakce – např. videovzkazy, soutěže, rozšířená realita
  • Platforma pro vzdělávací sociální programy, videospoty se sociální tématikou, mimořádné události např. při pátrání po pohřešovaných dětech atp.

Zdroj: TZ DPO

Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)