Na kukačku: 120 let městské dopravy v Plzni (2019)

Plzeň oslavila 15. června 120 let provozu městské dopravy. Zároveň zdejší výrobce nejen kolejových vozidel Škoda Transportation oslavil 160 let. Obě společnosti připravili pro návštěvníky dny otevřených dveří s doprovodným programem. V provozu byla také řada historických vozidel. 


 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

S prototypem metra 6Mt, který vyrobila plzeňská Škoda v roce 2003. #mhd86 #omh86 #plzen #skoda #metro #ubahn #tube

Příspěvek sdílený Ondřej Matěj Hrubeš (@omh86),

Plzeňská škodovka nechala veřejnost nahlédnout do svých hal, ve kterých probíhá výroba tramvají, železničních vozidel, či souprav metra. Na odstavné koleji před halou byla prezentována byla například tramvaj Škoda ForCity 35T pro německý Chemnitz.

Areálem bylo možné projít do depa Karlov, které používají Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) pro odstavy a údržby autobusů a trolejbusů. Vystavena byla současná i historická vozidla. Zároveň návštěvníci měli možnost vidět i historická vozidla, která teprve projdou renovací.

Mezi Karlovem a tramvajovou vozovnou Slovany pendlovaly historické autobusy. Případně se mohli zájemci svézt historickým trolejbusem Škoda 15 Tr z Karlova do centra města.

Na dvoře vozovny byly vystaveny historické i současné tramvaje. Nechyběl ani nový historický úlovek v podobě ex pražského vozu ev. č. 4223, který čeká na renovaci. Zároveň byla vystavena nejnovější tramvaje EVO2. Tyto tramvaje v plzeňských ulicích nahradí Astry. Specialitou bylo zapůjčení historické tramvaje ev. č. 351 z Prahy. Ta jezdila s návštěvníky z vozovny ke Zvonu a zpět.

Plzeň si zapůjčila historické autobusy a trolejbusy i z dalších dopravních i soukromých sbírek, což velmi zatraktivnilo celou akce, která působila velmi příjemně a pohodově.


Přihlášení ke zpravodaji MHD86.cz (četnost max. 2x měsíčně)



Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.