O víkendu pojedou v Praze mikulášské parní vlaky

Na víkend 30. listopadu a 1. prosince připravily České dráhy ve spolupráci s organizací ROPID, SŽDC, ČD Cargo a dalšími partnery tradiční mikulášské parní vlaky. Centrem mikulášských jízd se už tradičně stane nádraží Praha-Smíchov, odkud několikrát během dne vyrazí historický vlak v čele s parní lokomotivou 475.179 „Šlechtična“ a také oblíbený vlak Cyklohráček, který se o prvním adventním víkendu promění v Čertohráček.

Historický vlak v čele s parní lokomotivou „Šlechtičnou“ bude po oba dny vyjíždět z nádraží Praha-Smíchov a postupně zamíří do různých stanic za hranicemi Prahy. Na sobotu jsou připravené hvězdicovité jízdy na Karlštejn, do Čelákovic a Hostivice, v neděli pak na Karlštejn, do Nučic a do Prahy-Zličína. Tradičně nejatraktivnější bude poslední, čtvrtá jízda v sobotu, která je plánovaná jako okružní po pražských tratích. Jejím vrcholem bude kolem 18. hodiny ohňostroj na nádraží v Krči.

Několik jízd ze Smíchova nabídne o víkendu také Čertohráček. Cestující v sobotu zaveze do Prahy-Uhříněvsi, na Karlštejn a do Lysé nad Labem, v neděli pak do Horních Počernic, Roztok u Prahy a na Karlštejn. V sobotu v podvečer je plánovaná i čtvrtá jízda, která stejně jako parní vlak sveze cestující na ohňostroj v Krči.

Parními vlaky i Čertohráčkem bude procházet Mikuláš se svou družinou. Všechny hodné děti dostanou od Mikuláše malý dárek. Pro ty zlobivé bude mít čert připraveno uhlí z lokomotivy.

Ve stanici Praha-Smíchov bude připravený bohatý doprovodný program. V odbavovací hale se v sobotu budou zpívat koledy a návštěvníci tu potkají slona Elfíka. Na 1. nástupišti budou stánky s občerstvením a se suvenýry se železniční tématikou a v kulturním sále v 1. patře si zájemci prohlédnou modulovou železnici. Kdo bude chtít pokračovat v objevování miniaturního světa na kolejích, bude se moci svézt historickým autobusem Karosa ŠD 11 do Království železnic na Andělu. Historický autobus bude v sobotu pendlovat mezi smíchovským nádražím a Andělem.

Jízdní řády mikulášských vlaků

TZ ROPID