Vítězem ankety o nejhezčí „Vánoční tramvaj 2019“ se stal opětovně maďarský Miskolc. Druhé místo uhájila Plzeň

Dopravní magazín MHD86.cz uspořádal 3. ročník ankety o Nejhezčí Vánoční tramvaj. Do ankety se zapojilo rekordních 73 624 čtenářů (v roce 2017 hlasovalo 18 070 čtenářů, v roce 2018 hlasovalo 52 031 čtenářů). Absolutním vítězem ankety se stal opět maďarský Miskolc. Vánočně vyzdobená tramvaj KT8D5 získala rekordních 52 332 hlasů. Celkem v anketě bojovalo 23 vánočně vyzdobených tramvají, což je o šest víc, než v minulém ročníku.

Druhé místo uhájila Plzeň s vánočně vyzdobenou tramvají Vario LF2/2 IN. Celkem získala 16647 hlasů. Třetí místo zůstává také v Maďarsku. S 3022 hlasy se umístila Budapešť s osvětlenou historickou tramvají. Čtvrté místo patří Bratislavě s vyzdobenou tramvají T6A5 a pátou příčku obsadilo Brno s tramvají T3.

Pražská „patnáctka“se propadla až na 13. místo

Na šestém místě skončil maďarský Szeged. Další příčky v první desítce obsadila Basilej, Štětín, Curych a Vídeň. Města v druhé desítce získala pod tisíc hlasů. Například pražská vánoční tramvaj Škoda 15T obdržela od čtenářů jen 510 hlasů, což jí přiřadilo 13. místo.

Nebylo to ale překvapení. Praha už v minulých ročnících skončila na nižších příčkách. Přitom se dá říct, že nejvíc čtenářů webu MHD86.cz pochází z Prahy a okolí a zároveň patří Praha mezi největší města v anketě. Má proto velmi dobrou startovací pozici. Bohužel dlouhodobě špatným marketingem v anketách pravidelně propadá.

Celkové pořadí znázorňuje následující grafika.

Fotogalerie Vánočních tramvají 2019

Jak anketa vznikala

V posledních letech se především ve Střední Evropě rozšiřuje trend vánočně vyzdobených tramvají. Proto vznikla jedinečná anketa, ve které čtenáři vybírali, které město má nejkrásnější “Vánoční tramvaj”.

Před zahájením ankety mohli čtenáři zasílat své nominanty. Jelikož při hlasování o nejhezčí Vánoční tramvaj mohla sehrát roli i samotná fotografie, pro objektivitu byly použity vždy fotografie, kterými tramvaj prezentují jednotlivé dopravní podniky. Každý čtenář mohl hlasovat pro tři tramvaje. Celkem bylo do ankety zařazeno 23 tramvají.

Anketu podpořily města, dopravní podniky a média

Zájem o anketu projevila řada měst a dopravních podniků, kteří článek s anketou sdílely např. na sociálních sítích. Některá média (a to i zahraniční) o anketě psala na svých webových stránkách a vybízela k hlasování.

Děkuji všem, kteří se zúčastnili hlasovaní a také těm, kteří šířili povědomí o probíhající anketě.

Dopravním podnikům přeji mnoho inspirace při realizaci “Vánočních tramvají 2020”.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.