Magdeburg plánuje nakoupit tramvaje KT4D z Berlína

Dopravní podnik ve východoněmeckém Magdeburgu oznámil zájem nakoupit 8 tramvají KT4D z Berlína. Pokud se tak stane, budou mít tramvaje KT4D v Magdeburgu premiéru. V minulosti byly do města dodávány tramvaje ČKD Tatra řady T4D/B4D a T6A2/B6A2.

Záměr na pořízení tramvají z Berlína už schválila dozorčí rada. Důvodem pořízení vozů je zlepšení situace na lince 10, kde nyní jezdí tramvaje v intervalu 20 minut. Dopravní podnik by rád zkrátil interval linky 10 na 10 minut. Tramvaje KT4D je v plánu provozovat ve dvojicích. Ke změně jízdního řádu má dojít po skončení letních prázdnin.

Poprvé se mají tramvaje KT4D objevit v provozu koncem srpna. Tramvaje projdou opravou a dostanou barevné schéma odpovídající Magdeburgu.

S tramvajemi KT4D se rozšíří současný vozový park, který se skládá z 83 nízkopodlažních tramvají NGT8D a dvou souprav T6A2.

Magdeburg patří mezi města, kde se v posledních letech rozšiřuje tramvajová síť a další tratě jsou v plánu. Proto kromě berlínských tramvají dopravní podnik počítá s objednáním 35 nových nízkopodlažních vozů


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.