První města omezují provoz MHD s ohledem na uzavření škol

Kvůli plošnému uzavření škol na území České republiky od středy 11. března, informují první města a dopravní podniky o omezení provozu městské dopravy. Jedná se především o rušení školních spojů. Někde budou plošně zavedeny „prázdninové jízdní řády“.

České Budějovice

S ohledem na aktuální situaci bude od středy 11. 3. 2020 zajištěn provoz MHD podle prázdninových jízdních řádů. Toto opatření umožní efektivněji zajistit čištění a hygienu jednotlivých vozů MHD a zároveň je v souladu s očekávanou sníženou poptávkou po přepravě z důvodu uzavření škol a zákazu hromadných akcí nad 100 osob.

Vzhledem k nenadálé situaci Dopravní podnik města České Budějovice cestující vyzývá, aby během středy 11. 3. 2020 využívali jízdní řády, které jsou ve formě PDF a zároveň cestující prosí o strpení, než se přechod na prázdninové jízdní řády projeví ve vyhledávačích spojů.

Hradec Králové

Vzhledem k nařízení vlády ČR, které zakazuje osobní přítomnost žáků na základních, středních školách, odborných učilištích a univerzitách, je od 11.3.2020 do odvolání pozastaven provoz školních linek č. 5Š, 10Š, 12Š, 16Š, 23Š, 25Š a výpomocných spojů. 

Provoz ostatních linek MHD je dále v běžném režimu, spoje jezdí podle 1. sloupce v jízdním řádu „Pracovní den“.

Most a Litvínov

DOPRAVNÍ PODNIK měst Mostu a Litvínova, a.s. upozorňuje cestující, že s platností od středy 11. března 2020 do odvolání budou z důvodu uzavření základních a středních škol zrušeny autobusové školní linky č. 50, 51, 53 v Mostě a č. 60 v Litvínově, dále bude zrušena autobusová linka č. 18 v Mostě a posilové školní spoje na linkách č. 17, 20 v Mostě.

Plzeň

Z důvodu mimořádných školních prázdnin nepojedou s platností od 11. 3. 2020 až do odvolání školní autobusové spoje či spoje autobusových linek s označením, že nejezdí o školních prázdninách.

Kladno

Provoz podle prázdninového jízdního řádu je prodloužen minimálně do 5. 4. 2020. Linky 601, 602, 603, 604, 605, 606 budou dál jezdit jako v sobotu a v neděli.

Zlín a Otrokovice

V souvislosti s opatřeními vlády ČR proti šíření koronaviru a přerušením výuky ve školách ruší od středy 11. března Dopravní společnost Zlín – Otrokovice všechny školní spoje MHD. Ostatní trolejbusové a autobusové spoje budou jezdit nadále podle jízdních řádů pro pracovní dny.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.