Na výlet s OMH: Do Liberce na Ještěd a olomoucké tramvaje

S uvolněnou situací a krásným jarním počasím začínají výlety. Letošní první tip z rubriky „Na výlet s OMH“ vede na Ještěd v Libereckém kraji.

Do Liberce se můžete vydat libovolně. Autem, autobusem a z některých míst republiky i vlakem, ale většinou počítejte s delší cestou. Osobně jsem jel vlakem z Prahy do Liberce jen jednou, pro zajímavost. Cesta je to velmi, velmi, dlouhá.

Jelikož jsem se nacházel v rekreačním zařízení v Libereckém kraji, kam veřejná doprava jezdí velmi omezeně, zvláště o víkendech, jeli jsme na Ještěd autem. Což byla také má premiéra. Poprvé autem nahoru na Ještěd. V minulosti jsem na Ještěd jel vždycky lanovkou. Ta ale v květnu jezdí v omezeném režimu, kdy místo 35 cestujících, je v kabince přepravováno max. 10 osob.

Lanovka na Ještěd

Velmi mě překvapila cena parkovného těsně pod vysílačem Ještěd. Stokoruna za vozidlo. Stejnou cenu zaplatí cestující v lanovce (resp. 99 Kč). Zatímco auto obsazené čtyřmi osobami platí parkovné stále stokorunu, při variantě lanovky by cena nahoru vyšla na čtyři stovky. Opět se v praxi ukazuje, že automobilová doprava je často výhodnější, než-li veřejná doprava. Ale cesta lanovkou má své kouzlo.

Poté, co se dokocháte výhledem na široké okolí doporučuji pro cestu dolu zvolit koloběžku. Půjčují je na několika místech, ale doporučuji ty, které půjčují na vrcholu u silnice vedoucí dolu. Zvolit si můžete z několika tras, nám se líbila tzv. Turistická trasa (cena 150 Kč), která měřila kolem 7 km, po cestě si můžete dát přestávku v hospodě a dole u tramvaje jste cca za 1,5 hodiny. Na parkovišti odevzdáte koloběžku do stojanu a další program už je na Vás.

Já využil toho, že v Liberci jsou už v provozu ex olomoucké tramvaje a tak jsem se je vydal vyfotit. V ten den byl vypraven vůz ev. č. 15 na linku 3 v trase Horní Hanychov – Lidové sady-ZOO. Vozy jsou zajímavé tím, že jezdí v původním olomouckém laku, tedy v bílo-červeno-modro-šedé kombinaci.

Třeba po přečtení tohoto typu už nepojedete příště z Ještědu dolu lanovkou 🙂

smyčka Horní Hanychov
smyčka Lidové sady-ZOO
nástupní zastávka Lidové sady-ZOO
odjezd z Lidových sadů směr centrum

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.