Berlín uvažuje o prodloužení několika linek metra, včetně úseku na nové letiště

Německé hlavní město si nechalo vypracovat studii na rozšíření berlínského metra. V plánuje je prodloužení například tras U6, U7 a U8 v návaznosti na projekty nových tramvajových tratí a rozvoji území.

V současnosti je největší pozornost věnována dokončení rozestavěného úseku linky U5 pod centrem metropole. Propojení linek U5 a U55 (úsek Alexanderplatz a Brandenburger Tor) se očekává do konce letošního roku.

Prodlužování metra v Berlíně probíráme v 56. Dopravním podcastu:

Studie navrhuje prodloužení linky U7 na jižním konci trasy. Ze současné konečně Rudow na nové letiště Berlin-Brandenburg. Berlín by se tak stal dalším evropským městem, které by mělo spojení na letiště metrem. U linky U8 doporučuje studie prodloužení severním směrem z Wittenau do Märkisches Viertel, případně až na Senftenberger Ring. Třetí navržené prodloužení se týká prodloužení linky U6 na dnešní letiště Tegel, kde má v budoucnu vzniknout místo letiště nové rezidenční bydlení a komerční zóny.

Mezi další zvažované prodloužení sítě metra patří rozšíření linky U7 západním směrem ze Spandau do Heerstrasse Nord, prodloužení U3 z Krumme Lanke do Mexikoplatz.

úvodní foto: Rozestavěná stanice metra U5 Museumsinsel (Zdroj: BVG Projekt)


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.