Odboráři byli informováni o chystaném omezení pražské MHD už v červenci

Někteří se možná budou snažit tvrdit, že žádné omezování MHD se v Praze nechystalo, ani nechystá. Ale skutečnost je jiná, jak dokládají informace odborářů ze schůzky s vedením města.

Nezávislé odbory strojvedoucích na svém webu zveřejnili informace z jednání, kde bylo probíráno zdražení jízdného, omezení provozu a zmrazením platů.

„Ve středu 15. 7. 2020 proběhlo na žádost zástupců OO (odborových organizací), vznesenou v průběhu kolektivního vyjednávání, jednání s managementem (pozn. red.: pravděpodobně myšlen management DPP) za účasti tří náměstků pražského primátora. Zástupci OO byli informováni o plánovaném postupu vedení HMP v řešení ekonomických dopadů do hospodaření hlavního města z důvodu dopadů pandemie koronaviru.“ stojí v zápisku odborářů.

Dále odboráři informují své kolegy o plánech vedení města: „Cílem vedení HMP je politické prosazení navýšení ceny jízdného, navýšení ceny parkovného, omezení rozsahu dopravy a nenavyšování platů a mezd ve všech magistrátem řízených organizacích (firmách).“

Zástupci OO vyjádřili s plánovaným postupem nesouhlas, zejména s nenavyšováním mezd.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.