Škoda Transportation investuje půl miliardy korun do výrobního závodu Pars nova

Společnost Pars nova patřící do skupiny Škoda Transportation bude v příštích čtyřech letech investovat do výrobního areálu 460 milionů Kč. Investice budou zaměřeny na rozšíření výrobních kapacit o 35 % oproti současnosti a další technologickou modernizaci areálu. Skupina Škoda Transportation tím pokračuje v miliardových investicích do vylepšení svých výrobních základen.

Daří se nám naplňovat naši dlouhodobou strategii, v jejímž rámci dochází také k navyšování výrobních kapacit. Mimo masivních investic v Ostravě a Plzni nyní připravujeme investici v hodnotě téměr půl miliardy do navýšení kapacit a modernizace areálu v šumperské společnosti Pars nova. S rozšiřováním kapacit bude také docházet k náboru nových zaměstnanců,“ sděluje předseda představenstva a prezident skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina. V Plzni Škoda Transportation již začala s výstavbou nového výrobního a zkušebního zázemí a díky tomuto rozšíření za více než 800 milionů korun postupně přijme více než tisíc nových zaměstnanců. V Ostravě se zase firma Škoda Vagonka díky investici jedné miliardy korun rozroste na dvojnásobek plochy, postaví se například nová lakovna, moderní obráběcí centrum nebo výrobní linky.

Škoda pod novým vlastníkem, skupinou PPF, prochází díky nově získaným zakázkám obdobím zásadního růstu. „Díky obchodním úspěchům máme k realizaci připravené zakázky v hodnotě zhruba 65 miliard korun,“ upřesňuje Petr Brzezina. Firma díky tomu může masivně investovat do navyšování kapacity výroby, vývoje, výzkumu a s tím souvisejícímu náboru nových zaměstnanců. Skupina Škoda patří k technologickým lídrům v oboru a v místech, kde působí, přináší sofistikovanou výrobu s vysokou přidanou hodnotou.

Významná investice čeká i Pars nova. „Potřebujeme výrazně navýšit kapacitu výroby a inovovat technologie, abychom mohli uspokojit rostoucí poptávku po modernizacích, opravách a také kvůli další práci v rámci skupiny Škoda Transportation,“ říká Aleš Měrka, generální ředitel a člen představenstva Pars nova a dodává: „Investiční výstavba v naší společnosti byla zahájena prodloužením zkušebny a přejímací haly, kterou plánujeme dokončit do konce letošního roku. Dále jsme zahájili komplexní modernizaci provozu v hlavní výrobní hale a připravujeme investici do nové opravny podvozků a kolovky. Investicemi si klademe za cíl získat až sedmnáct nových kolejových stání a novou linku na opravu podvozků.

V následujících letech vznikne moderní komplexní pracoviště „Nová podvozkárna“. Ta bude v první fázi ještě v letošním roce osazena dvěma posuvnami, kolejištěm o délce 300 m nebo novou průběžnou pračkou pro podvozky. V roce 2021 zde dojde k instalaci nového CNC soustruhu na dvojkolí, lisu na dvojkolí a vybudování specializovaného pracoviště na montáž ložisek a defektoskopického střediska. Dokončení celé „Nové podvozkárny“ bude završeno v roce 2022 instalací samostatné lakovny a tryskacího boxu. Další investice jsou v Šumperku plánovány do kompletní rekonstrukce výrobních provozů, jako například opravny trakčních motorů, opravny elektroniky a do technologie přípravy a dělení materiálu pro výrobu náhradních dílů.

Pars nova působí v Šumperku již více než 70 let v oblasti modernizací, oprav, ale i novovýroby kolejových vozidel a zaměstnává zhruba 700 zaměstnanců. Pars nova nabízí technicky a ekonomicky zajímavá řešení, která vedou ke zvyšování efektivity, bezpečnosti a komfortu cestování po železnici a městskou hromadnou dopravou. Za dobu existence podniku prošlo výrobními halami Pars nova několik tisíc vozidel, které se zde dočkaly potřebných modernizací a oprav.

TZ Škoda Transportation