Praha kolabuje. Lidé nechtějí do MHD

Kolony jsou v Praze pravidelné. Pokud ráno prší, situace je o to horší. Ale aby doprava zkolabovala od rána až do jedenácté dopoledne (a pravděpodobně bude stav podobný celý den), to se často nestává.

Jak potvrzují představitelé města, dopravního podniku a ROPIDu, v městské dopravě razantně ubývá od poloviny září počet cestujících. Dnešní kolaps situaci dokonale potvrzuje. Nehybné kolony vozidel po celé Praze. Lidé nechtějí používat městskou dopravu. Bojí se hromadného cestování v časech epidemie a omezování provozu MHD také není lákadlem pro používání tramvají a autobusů. Pokud hlavní město nepřistoupí ke změně dopravní politiky, budou se dny, jako je ten dnešní, pravidelně opakovat. Ale na změnu přístupu to zatím nevypadá.

Dopravní situace: 29. 9. 2020, 10:30. Oblast Prahy 6 a Prahy 7
Dopravní situace: 29. 9. 2020, 10:30. Oblast Prahy 3 a Prahy 8

V sobotu vyšel článek na webu lidovky.cz s nadpisem „Zdražení MHD je nutné, aby nezkolabovala. Radní Scheinherr popisuje, jak se změní doprava v Praze“. Stačily dva dny a aniž by se zdražilo, doprava zkolabovala. V rozhovoru Adam Scheinherr mj. prohlásil: „Může proběhnout nějaká optimalizace některých linek, ale spíš ve smyslu, že se proškrtají linky, které jsou nejméně a nebo nejsou vůbec vytížené“. Takových linek, kde ubývá cestujících a podle prohlášení můžou být zrušeny přibývá. Ale je to správná cesta?

Dopravní situace: 29. 9. 2020, 10:30. Oblast Prahy 8 a Prahy 9
Dopravní situace: 29. 9. 2020, 10:30. Oblast Prahy 5 a Prahy 2

Logika by měla být opačná. Řešit, proč lidé necestují městskou dopravou a proč se bojí cestovat tramvají a autobusem. Proč Pražané volí k cestování raději osobní automobil – ať už svůj a nebo v rámci systému „taxi“, či carsharingu?

To jsou otázky k řešení. Dalším omezováním městské dopravy pouze vyháním zbývající cestující, kteří jsou zatím ochotni MHD používat.

ROPID o zpoždění linek 29. 9. 2020

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.