Linka 19 vyjede v Praze už za měsíc

Už za měsíc obohatí pražské linkové vedení nová tramvajová linka s číslem 19. Zatím vyjede ve krácené trase a využije několik metrů nových kolejí v ulici Na Pankráci. V těchto dnech jsou o novince informováni na školeních zaměstnanci dopravního podniku.

Budoucí obnovená trať v ulici Na Pankráci

Podle informací z několika zdrojů vyjede devatenáctka 28. listopadu v trase „Pankrác“ – Pražského povstání – Nám. bří. Synků – Kubánské náměstí. Zároveň budou zkráceny linky 24 a 193.

Linka 24 bude končit ve směru z centra na Náměstí bří. Synků a autobusová linka 193 bude zkrácena o úsek, ve kterém nově bude obsluhu zajišťovat tramvajová linka 19.

Ve výhledu se počítá s prodloužením linky z Kubánského náměstí přes zastávky Želivského a Palmovka do Hloubětína, kde by měla nahradit linku 16. Ta má být podle koncepce v budoucnu trasována do Malešic.

Na „pankrácké“ straně má být linka 19 v budoucnu prodloužena ulicí Na Pankráci za křižovatku s ulicí Na Strži. Ve vzdálené budoucnosti by mohla pokračovat ulicí Budějovická ke stejnojmenné stanici metra.

Na lince 19 budou jezdit pouze obousměrné tramvaje KT8N z důvodu absence smyčky na „pankrácké“ straně.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.