Liberec zdraží jízdné, ubylo cestujících, spouští se začarovaný kruh

Vedení města Liberce se rozhodlo zdražit jízdné v městské dopravě. Od ledna 2021 se zdraží jednotlivé jízdné. Důvodem je podle města pokles cestujících v MHD a tím i pokles příjmů.

Současná jízdenka za 20 korun podraží na 24 korun. Na tuto jízdenku je možné cestovat spoji místního dopravního podniku 40 minut v pracovních dnech a 60 minut o víkendech. Podle vyjádření města tvoří jednorázové jízdenky 50 procent celkových tržeb z jízdného.

„Změnu ceny vysvětlili zástupci města především klesajícími příjmy kvůli pandemii koronaviru. K září je v tržbách propad přes 40 milionů korun. Týdně před letošními vládními omezeními jezdilo v MHD 770 tisíc lidí týdně, na jaře klesl během první vlny počet na 250 tisíc a aktuálně je nyní pokles oproti dlouhodobým průměrům o více než polovinu cestujících,“ sdělil liberecký dopravní podnik na Facebooku.

Na jednu stranu Liberec doufá, že se do městské dopravy vrátí cestující a tím i příjmy z jízdného, na druhou stranu bude zajímavé sledovat, zda se to povede současně se zdražením jízdného.

Může vzniknout nepříjemný „začarovaný kruh“, kdy lidé se nebudou do MHD vracet ve velkých počtech a městská doprava zůstane více a více ztrátová. To může vyvolat další zdražení, které opět odláká další cestující z MHD. Vyskočit z této spirály bude potom těžké nejen pro Liberec, ale i pro další města, která v současnosti plánují zdražení.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.