Motorové jednotky Stadler projdou plánovanou modernizací

České dráhy podepsaly smlouvu se slovenskou firmou ŽOS Zvolen, která provede kompletní modernizaci dvanácti motorových jednotek řady 646 výrobce Stadler Pankow. Ty jsou určeny pro regionální dopravu v Olomouckém kraji. Výběr firmy na modernizaci vlaků trval o několik měsíců déle, než byl původní předpoklad. Nyní už ale všechny jednotky postupně projdou opravou, která přinese výrazné zvýšení komfortu v regionální dopravě. První modernizované Stadlery se na kolejích objeví ve druhé polovině příštího roku.

Veřejná zakázka na dodavatele modernizace jednotek řady 646 byla tento týden završena podpisem smlouvy. „Jsme rádi, že je hledání dodavatelské firmy zdárně u konce a za necelý rok se cestující svezou modernizovanými komfortními regionálními vlaky. Smlouva s vítězem soutěže byla podepsána tento týden a v nejbližší době dojde k přesunu prvních jednotek na Slovensko,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod. První modernizované jednotky by měly začít vozit cestující ve druhé polovině příštího roku. Opravy budou probíhat postupně, první jednotka bude dokončena za zhruba 10 měsíců. Hodnota zakázky je 270 milionů korun. Společnost ŽOS Zvolen má v opravách kolejových vozidel 150letou tradici. Podnik se zaměřuje hlavně na generální opravy a modernizace motorových jednotek a dieselelektrických lokomotiv.

V rámci kompletní modernizace budou všechny soupravy vybaveny LCD monitory, cestujícím zpříjemní jízdu Wi-Fi připojení, nebudou chybět elektrické zásuvky pro nabíjení drobné elektroniky, a také audiovizuální informační systém nebo GPS lokace pro sledování pohybu vlaku v systému KIDSOK.

Dvanáct moderních klimatizovaných jednotek se sníženou podlahou řady 646 výrobce Stadler Pankow které poskytnou i komfortní cestování cestujícím na invalidním vozíku, pořídily České dráhy v Německu. „Vítěz modernizace byl vybrán až v rámci druhé veřejné zakázky. Čtyři soupravy jsme proto letos zprovoznili vlastními silami v rámci olomouckého depa. Vozy jsou už sice vybaveny GPS lokací nebo audiovizuálním systémem, kompletní modernizace interiéru a dosazení chybějících prvků výbavy je ale také teprve čeká,“ doplňuje Jiří Ješeta. Všechny jednotky budou v jednotném vzhledu, kdy vnější nátěr v korporátních barvách Českých drah doplní polepy s motivy Olomouckého kraje.

Čtveřice již zprovozněných jednotek vozí cestující na Hané a na Jesenicku. Na tratích z Olomouce do Drahanovic, z Šumperka do Hanušovic nebo z Olomouce do Moravského Berouna tak postupně začnou jezdit i všechny modernizované jednotky.

Technické parametry jednotek řady 646

  • třídílná šestinápravová jednotka s elektrickým přenosem výkonu,
  • rok výroby – 1999/2000,
  • max. rychlost – 120 km/h,
  • max. zrychlení – 0,85 m/s2,
  • délka jednotky – 38 660 mm,
  • šířka skříně – 3 000 mm,
  • celková hmotnost jednotky: prázdné – 59 000 kg, obsazené – 71 000 kg,
  • výkon motoru – 550 kW,
  • obsaditelnost: 108 sedících cestujících, 103 stojících cestujících.

TZ ČD