O titul „Vánoční tramvaj 2020“ svedl souboj Miskolc a Plzeň

Dopravní magazín MHD86.cz uspořádal 4. ročník ankety o Nejhezčí Vánoční tramvaj. Tentokrát trhla anketa rekord. Zasláno bylo přes 7 milionů hlasů. Po celou dobu hlasování byly největšími soupeři maďarský Miskolc a západočeská Plzeň. V anketě bojovalo 24 vánočně vyzdobených tramvají, což je o jednu víc, než v minulém ročníku.

První místo obhájil Miskolc s 3 456 784 hlasy. Druhé místo bylo také obhájeno a to Plzní s 3 389 676 hlasy. Na třetím místě skončil švýcarský Curych s 100 437 hlasy, čtvrté místo patří švýcarské Basileji s 53 375 hlasy a páté místo maďarské Budapešti s 52 346 hlasy.

Jak je z výsledků patrné, boj o první místo byl obrovský. Anketa se stala natolik prestižní záležitostí, že dvě města – resp. jejich příznivci, vzali souboj o hlasy „útokem“. Několik dní před koncem hlasování vedla i Plzeň. Někteří čtenáři dokonce hlásili, že se web pomalu načítal, za což se všem omlouvám. Způsobeno to bylo pravděpodobně extrémním zájmem o hlasování. Bohužel někteří příznivci Miskolce a Plzně pravděpodobně k hlasování používali i speciální programy.

Fotogalerie vánočních tramvají 2020

Je ale zřejmé, že pro příští ročník ankety bude potřeba vymyslet nový mechanismus hlasování, aby se anketa vrátila z IT bitvy do lidového hlasování.

Jak si vedla česká města

I přesto, při pohledu na výsledky ostatních měst je patrný nárůst hlasů u všech měst a tím i zvýšený zájem o anketu. Velký vliv na tom mělo i zapojení dopravních podniků, které sdíleli anketu na svých sociálních sítích.

Z českých měst se po Plzni (2. místo) umístilo Brno na 8. místě s 21 149 hlasy. Před rokem stačilo Brnu 2 330 hlasů na páté místo. Praha se oproti minulému ročníku posunula z 13. na 11. místo (16 921 hlasů) . Severočeský Most skončil na 14. místě následovaný Olomoucí na 15. místě.

Při porovnání s minulým rokem udělal největší pokrok Dopravní podnik hl. m. Prahy. Za prvé ozdobil nejprve tři a nakonec celkem čtyři tramvaje a za druhé jejich venkovní i vnitřní výzdoba byla skokově lepší a propracovanější než-li v minulých letech. Pokud by dopravní podnik, město a další městské organizace anketu více podpořili sdílením, pravděpodobně by měla Praha se svým počtem obyvatel šanci umístit se minimálně v první pětce. Osobně jsem letos přál Praze umístění v první trojce, zasloužila by si to.

Jak anketa vznikala

V posledních letech se především ve Střední Evropě rozšiřuje trend vánočně vyzdobených tramvají. Proto vznikla jedinečná anketa, ve které čtenáři vybírali, které město má nejkrásnější “Vánoční tramvaj”.

Před zahájením ankety mohli čtenáři zasílat své nominanty. Jelikož při hlasování o nejhezčí Vánoční tramvaj mohla sehrát roli i samotná fotografie, pro objektivitu byly použity vždy fotografie, kterými tramvaj prezentují jednotlivé dopravní podniky. Každý čtenář mohl hlasovat pro tři tramvaje. Celkem bylo do ankety zařazeno 24 tramvají.

Děkuji všem, kteří se zúčastnili hlasovaní a také těm, kteří šířili povědomí o probíhající anketě.

Dopravním podnikům přeji mnoho inspirace při realizaci “Vánočních tramvají 2021”.

Celkové pořadí znázorňuje následující infografika.

Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.