Ve Vídni jezdí načerno jen dvě procenta cestujících

Každý padesátý cestující ve vídeňské hromadné dopravě se veze bez platného cestovního dokladu, ukazují data vídeňského dopravního podniku za rok 2020. Podíl zůstává stejný jako v předchozích letech. Na provinilce čeká pokuta až 115 eur.

Na vídeňskou MHD denně dohlíží přes 100 revizorů. Ti v roce 2020 museli kvůli koronaviru změnit strategii a soustředili se především na kontroly, u nichž bylo možné zaručit dostatečný odstup. Nejčastěji se proto zaměřovali na individuální kontroly přímo ve vozidle. Za loňský rok celkem ověřili 3,1 milionu cestujících. To je o polovinu méně než předloni, kdy proběhlo 4,9 milionu kontrol.

Podíl černých pasažérů zůstal na stejné úrovni. V roce 2020 dosáhl dvou procent z kontrolovaných pasažérů, v předcházejících letech představoval 1,9 procent. Odhalení hříšníci musí na místě zaplatit pokutu ve výši 105 eur, pozdější platba vystoupá na 115 eur. „Systém veřejné dopravy spočívá na férovosti a tento princip chráníme. Koho zastihneme bez platné jízdenky, tomu vystavíme naši naprosto nejdražší jízdenku,“ uvedla ředitelka podniku Wiener Linien Alexandra Reinagl.

Vídeňský dopravní podnik je s nízkým podílem černých pasažérů relativně spokojen a pro srovnání upozorňuje, že například v Berlíně dosahuje podíl neplatících cestujících tří procent, ve Frankfurtu či Hamburku pěti procent a v Paříži dokonce desetiny všech pasažérů.

TZ město Vídeň
Foto: Kontrola jízdenek ve stanici vídeňského metra © Wiener Linien/Robert Peres