Podle Prymuly patří MHD k nejrizikovějším místům

Na jednu stranu se statistici chlubí tím, že minimum lidí se nakazí nemocí covid v prostředcích veřejné dopravy, ale nyní Roman Prymula prohlásil pro server iRozhlas.cz, že hromadná doprava patří k nejrizikovějším místům.

Ve statistikách, kde se lidé nakazili covidem, prostředky veřejné dopravy nejsou na špici žebříku a je to logické. Lidé zjistí, pokud se nakazili od člena rodiny, či od kolegy v práci, ale nemají šanci zjistit a „vytrasovat“, že se nakazili v pondělí ráno v tramvaji na lince 22.

Prohlášení epidemiologa Romana Prymuly je proto na místě a má svou logiku. Veřejná doprava patří k nejrizikovějším místům a podle něj se nachází na osmém stupni z devíti. Pro iRozhlas.cz sdělil: „Hromadná doprava je nepochybně rizikem v tom slova smyslu, že se člověk dostává do uzavřeného prostoru, kde je po určitou dobu, a v tomto prostoru se logicky mohou vyskytovat jak částice, které jsou infekční, tak kontaminované povrchy.“

Oproti tomu ROPID se snaží cestující přesvědčit na sociálních sítích, že městská doprava je nejbezpečnějším místem na světě.


Ondřej Matěj Hrubeš

O městskou dopravu se zajímá od dětství, procestoval přes 180 měst s MHD, založil dopravní magazín MHD86.cz a natáčí Dopravní podcast a Podcast dopravní 6. V roce 2022 byl zvolen radním pro dopravu městské části Praha 6.